Συνταγματικές τροπολογίες ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 08:06
A- A A+

Σειρά συνταγματικών τροπολογιών που θεσμοθετούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις ενέκρινε βασιλική επιτροπή της Ιορδανίας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα ΙΙ.

Σύμφωνα με τον ιορδανό μονάρχη, οι τροπολογίες αυτές προβλέπουν τη σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, την επίβλεψη των γενικών εκλογών από ανεξάρτητη επιτροπή και τη δίκη υπουργών της κυβέρνησης σε πολιτικά δικαστήρια.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τροπολογίες αυτές θα επιφέρουν «μεγαλύτερη ισορροπία» ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.

Τόνισε παράλληλα ότι η χώρα βρίσκεται «στο κατώφλι μιας ιστορικής εποχής» και θα πρέπει να προχωρήσει προς το μέλλον με κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται στην ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή και στη διάκριση των εξουσιών.

Η επιτροπή που ενέκρινε τις τροπολογίες συγκροτήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις των Ιορδανών κατά του καθεστώτος, οι οποίοι εμπνεύσθηκαν από τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή