Πληροφορίες για 26 νεκρούς από τις επιχειρήσεις του στρατού στη Λατάκεια

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 09:14
UPD:12:12
A- A A+

Τουλάχιστον 26 νεκροί είναι, σύμφωνα με κατοίκους και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο απολογισμός της επίθεσης με άρματα μάχης και πολεμικά πλοία που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στην πόλη Λατάκεια της Συρίας την Κυριακή.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, έκανε λόγο για τουλάχιστον 23 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Παλαιστινιακή πηγή στη Βηρυτό δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οβίδες έπληξαν καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στη νότια συνοικία αλ Ράμλεχ. « Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην αλ Ράμλεχ», σημείωσε η πηγή.

Ηταν πρώτη φορά που το συριακό πολεμικό ναυτικό συμμετείχε σε επιχειρήσεις για την καταστολή εξεγερμένων περιοχών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε επίσης λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν από οροφές κτιρίων στην αλ Ράμλεχ, την ώρα που θωρακισμένα έχουν περικυκλώσει τη συνοικία. Ακτιβιστές που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στις συνοικίες αλ Ράμλεχ και Μάσμπα αλ Σάαμπ. Οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ασαντ ξεκίνησαν στην αλ Ράμλεχ από τον Μάρτιο.

Το επίσημο ειδησεογραφικό συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε επικαλούμενο μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με ένοπλες οργανώσεις στην αλ Ράμλεχ. Η πηγή διέψευσε ότι πολεμικά του ναυτικού συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λαττάκεια.

Ακτιβιστές ανέφεραν παράλληλα ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν έφοδο την Κυριακή στις συνοικίες Σάκμπα και Χαμούρια στην Δαμασκό και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις.

Τουλάχιστον 1.790 πολίτες και 410 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία στα μέσα του Μαρτίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες αυτές πάντως παραμένει δύσκολο να επαληθευτούν, καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, όσο και στις διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή