Σ. Αραβία : Παραχωρεί τις βάσεις της στις ΗΠΑ για μια επιχείρηση κατά του Ιράκ

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 10:01
UPD:10:12
A- A A+

Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε να παραχωρήσει βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για μιά επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, εφ' όσον αυτή θα είναι η τελευταία επιλογή και θα υπάρχει έγκριση του ΟΗΕ, δήλωσε στο CNN ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ Αλ Φαϊζάλ.

Ο Αλ Φαϊζάλ, επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τη Βαγδάτη να αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο του οπλοστασίου του και παραδέχθηκε, ότι, η χώρα του θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τον Χάρτη του ΟΗΕ, που εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας σε περίπτωση που απειλείται η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπους, ασκεί έντονες πιέσεις στον ΟΗΕ για να εξαναγκαστεί το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας χθες στο CNN τόνισε, ότι, είναι ζήτημα εβδομάδων να ετοιμαστεί ένα ψήφισμα που θα υποχρεώνει τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες απαιτήσεις του ΟΗΕ.

Ο Πάουελ επανέλαβε την έμμεση προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους, ότι αν ο ΟΗΕ αποτύχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αναλάβουν δράση μόνες τους.

Από την πλευρά της η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις τόνισε, ότι, η Ουάσιγκτον δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν είναι αναγκαίο να επιμείνει στην επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ. Η κ.Ράις υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν αποδείξεις που συνδέουν το Ιράκ και το δίκτυο Αλ-Κάϊντα.

Ενάντια σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ τάχθηκε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει αγνοήσει 28 αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αντιπαράθεσή του με τους Παλαιστινίους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή