Λιβύη: Πύραυλο Σκουντ εκτόξευσαν οι δυνάμεις του Καντάφι

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 12:39
A- A A+

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Σκούντ σε θέσεις ανταρτών έκαναν για πρώτη φορά οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με ανώνυμες αμερικανικές πηγές, τη στιγμή που η προέλαση των αντικαθεστωτικών τον έχει απομονώσει στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο πύραυλος Σκουντ εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τοποθεσία περίπου 80χλμ. ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, και προσγειώθηκε ανατολικά της πόλης Μπρέγκα, όπου οι αντάρτες μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο πύραυλος κατέληξε στην έρημα, χωρίς να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Μέχρι στιγμής, στους έξι μήνες των συγκρούσεων, οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούσαν πυραύλους μικρού βεληνεκούς τύπου Γκραντ αλλά δεν είχαν εκτοξεύσει πύραυλο Σκουντ, που έχει βεληνεκές περίπου 300 χλμ.

Την ίδια στιγμή, οι εξεγερμένοι δήλωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο πόλεις στρατηγικής σημασίας κοντά στην Τρίπολη το τελευταίο 24ωρο, τη Ζαουίγια και την Γκαριάν, αποκόπτοντας την πόλη από τις οδούς ανεφοδιασμού της.

«Ο Καντάφι απομονώθηκε. Αποκόπηκε από τον έξω κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Η κυβέρνηση στην Τρίπολη διαψεύδει ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν τον έλεγχο της Ζαουίγια, παραδέχονται ωστόσο ότι βρίσκονται εντός της Γκαριάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή