Θετικά αντέδρασε το Ιράν στη ρωσική πρόταση για επανανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 14:29

«Οι ρωσικές προτάσεις» μπορεί να αποτελέσουν «βάση για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών έπειτα από συνάντηση στην Τεχεράνη με το Ρώσο ομόλογό του Νικολάι Πατρούσεφ.

A- A A+

Οι ρωσικές προτάσεις μπορεί να αποτελέσουν «βάση για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών έπειτα από συνάντηση στην Τεχεράνη με το Ρώσο ομόλογό του Νικολάι Πατρούσεφ.

«Οι προτάσεις των Ρώσων φίλων μας μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία ιδιαίτερα σχετικά με τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Σαΐντ Τζαλιλί.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος έφτασε χθες Δευτέρα στην Τεχεράνη, είχε διαπραγματεύσεις με τον Τζαλιλί. Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και πρόκειται να γίνει δεκτός σήμερα το απόγευμα από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η Μόσχα προσπαθεί να πετύχει την επανάληψη των πυρηνικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα-και η Γερμανία).

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναφερθεί στα μέσα Ιουλίου στην ιδέα να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις υιοθετώντας μια προσέγγιση «βήμα προς βήμα» για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος.

Η ιδέα είναι κάθε μέρος να κάνει ένα θετικό βήμα ως απάντηση σε ένα θετικό βήμα του άλλου, αρχίζοντας από τα σημεία που είναι πιο εύκολο να επιλυθούν. Οι μεγάλες δυνάμεις θα έπρεπε, σύμφωνα με την ιδέα αυτή, να απαντήσουν σε ένα θετικό βήμα του Ιράν ελαφραίνοντας τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή