Νέες αντιρρήσεις ΑΠΘ για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 11:51
UPD:11:54

Την ανησυχία τους για τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια εκφράζουν προς το υπουργείο Παιδείας οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

A- A A+

Την ανησυχία τους για τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια εκφράζουν προς το υπουργείο Παιδείας οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται στη διεθνή και εγχώρια οικονομική συγκυρία και τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει, υπογραμμίζοντας ότι αυτές «επιβάλλουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ τη διασφάλιση της αποδοτικότερης λειτουργίας του κράτους και των θεσμών για την υπέρβαση της κρίσης».

Επίσης, τονίζουν τη «δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια, με τη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού τους κατά 50%, που, όπως σημειώνουν «θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά».

Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ αναφέρονται και στην έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «επιμονή του υπουργείου να μη λάβει υπόψη ενστάσεις και αντιρρήσεις».

Ακόμη, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων. Ωστόσο, αναφέρουν ότι «καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή αυτών που πρόκειται να την εφαρμόσουν».

Τέλος, απευθύνουν έκκληση προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου «να επιδιώξει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ», ώστε «τα πανεπιστήμια να επιτελέσουν την αποστολή τους στην υπόθεση εξόδου από την ύφεση και στη δημιουργία ενός νέου και βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή