Αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων στις γαλλογερμανικές αποφάσεις

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 14:15
UPD:14:53

Με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό έκαναν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεκτές τις αποφάσεις Γαλλίας – Γερμανίας, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

A- A A+

Με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό έκαναν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεκτές τις αποφάσεις Γαλλίας-Γερμανίας, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

Για έλλειψη αποφασιστικότητας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του γαλλογερμανικού άξονα.

«Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν "επαρκή". Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου και τόνισε ότι όσο αυτό δεν αποφασίζεται χρειάζεται να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

«Η τρόικα θα βρει ανεπαρκή ευρήματα κατά την προσεχή επίσκεψή της στην Ελλάδα, πράγμα που μπορεί να δώσει άλλοθι στην Ευρώπη για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις εκλογές », δήλωσε σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Εκτιμά ακόμη πως «και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή». «Η κλιμάκωση του πολέμου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ούτε την ανισομετρία που συνεχώς διευρύνεται στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, και συνολικά του ξεπερασμένου καπιταλισμού», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Σίγουρη συνταγή για την κοινωνική χρεοκοπία και την πλήρη ύφεση», χαρακτήρισε ο Συνασπισμός τη «διαρκή ευρωπαϊκή λιτότητα» που, όπως υποστηρίζει, ζητούν να συνταγματοποιηθεί η Γαλλία και Γερμανία.

«Τα όσα ανακοίνωσαν οι Μέρκελ Σαρκοζί, πέρα από την δογματική εμμονή στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των αγορών», σημειώνει ο ΣΥΝ, προσθέτοντας ότι «τόσο οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που άλλωστε ήταν αυτός που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας και των κερδοσκοπικών αγορών».

«Δύο βήματα πίσω, ένα βήμα μπρος και ένα σημειωτόν ήταν το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Η άρνηση του ευρωομολόγου και η προτεινόμενη συνταγματοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελούν το αρνητικό περιεχόμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, χωρίς να υποτιμάται η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η πρόθεση για μια οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.», σημειώνει ο κ. Κουβέλης σε σχετική του δήλωση.

«Δειλό βήμα» προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της οικονομικής ενοποίησης της Ένωσης, που είναι αναγκαίες για να μην διαλυθεί η ζώνη του ευρώ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Παρίσι.

Εστειλε παράλληλα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, προειδοποιώντας ότι «όσοι αναζητούν άλλοθι στην επέκταση της κρίσης στον πυρήνα της Ευρώπης, για να καθυστερήσουν περαιτέρω τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα και τον περιορισμό του κράτους, βλάπτουν τον τόπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή