Ο ΟΗΕ αποσύρει προσωπικό από τη Συρία

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 15:38
UPD:17:11

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στη Λαττάκεια, όπου, σύμφωνα με ακτιβιστές, έχουν χάσει τη ζωή τους 36 άμαχοι στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης.

A- A A+

Τα Ηνωμένα Έθνη απέσυραν μη απαραίτητο προσωπικό από τη Συρία εν μέσω της βίαιης καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Reuters, 26 μέλη του προσωπικού και οι οικογένειές τους έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία. Ο ίδιος δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στη Λαττάκεια, όπου, σύμφωνα με ακτιβιστές, έχουν χάσει τη ζωή τους 36 άμαχοι στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, συριακά στρατεύματα πραγματοποίησαν σήμερα εφόδους σε σπίτια σε σουντική συνοικία της Λαττάκειας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες κατοίκους και μεταφέροντάς τους σε στάδιο μετά από τέσσερις ημέρες επιχειρήσεων με άρματα μάχης.

Οι δυνάμεις του Aσαντ επιτέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο αλ Ραμλ αλ Φιλιστίνι, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων που χτίστηκε εκεί τη δεκαετία του 1950.

Η Λαττάκεια έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Aσαντ. Ο 45χρονος πρόεδρος, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί υπέρμαχος του παλαιστινιακού ζητήματος, γεννήθηκε σε χωριό του νοτιοανατολικού τμήματος της πόλης, όπου έχει ταφεί και ο πατέρας του. Η οικογένεια Aσαντ, μαζί με φίλους, ελέγχει το λιμάνι τις πόλης και τα οικονομικά της.

«Η ισχύς των βομβαρδισμών και ο ήχος των πολυβόλων των αρμάτων μάχης μειώθηκε σήμερα. Μεταφέρουν με λεωφορεία εκατοντάδες ανθρώπους στο στάδιο Sports City από το αλ Ραμλ. Εκεί μεταφέρονται επίσης άνθρωποι που τους μάζεψαν τυχαία από άλλα μέρη της Λαττάκειας», δήλωσε ένας κάτοικος, αναφερόμενος στο στάδιο στο οποίο έγιναν οι Μεσογειακοί Αγώνες τη δεκαετία του 1980.

«Εξακολουθούν να αναπτύσσονται άρματα μάχης, τώρα βρίσκονται στον κύριο δρόμο Θάουρα (επανάσταση)», προσέθεσε ο κάτοικος, ένας φοιτητής του πανεπιστημίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τις συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Ο Ασαντ απομονώνεται μπαίνει με τη χρήση όλο και περισσότερης βίας και στρέφοντας περισσότερους Σύρους εναντίον του», δήλωσε επίσης διπλωμάτης στη συριακή πρωτεύουσα.

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες στη Λαττάκεια, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε εξάλλου ότι σήμερα «περισσότεροι από 700 πράκτορες της ασφάλειας» «οργώνουν» το αλ Ράμλ, γκρεμίζοντας σπίτια στη γειτονιά «με το πρόσχημα ότι δεν έχουν άδειες οικοδόμησης».

«Tα στάδια του Sports City χρησιμεύουν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες και να τους εμποδίσουν να φύγουν από τη Λαττάκεια, και, όπως έχουμε δει σε άλλες πόλεις που δέχθηκαν επίθεση, ως ένα κέντρο κράτησης», δήλωσε ο διευθυντής του OSDH Ράμι Αμπντελραχμάν στο Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή