Λιβύη: Μάχες για τον έλεγχο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 11:51
UPD:12:01

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δυτικά και ανατολικά της Τρίπολης μάχονται τις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

A- A A+

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δυτικά και ανατολικά της Τρίπολης μάχονται τις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οι εξεγερμένοι ισχυρίζονται επίσης ότι ανέλαβαν τον έλεγχο της Γκαριάν, 80 χλμ. νότια της Τρίπολης, και έχουν υψώσει τη σημαία τους στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, ανέπτυξαν δυο ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator για επιχειρήσεις παρακολούθησης πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έφθασαν στις αρχές της εβδομάδας στη Λιβύη. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή.

Στη Ζαουίγια, 50χλμ δυτικά της Τρίπολης, μάχες ξέσπασαν χθες το βράδυ ανάμεσα σε αντικαθεστωτικές δυνάμεις και δυνάμεις του Καντάφι για τον έλεγχο διυλιστηρίου, μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Αντικαθεστωτικές δυνάμεις μάχονται στην Ζαουίγια, πόλη που παίζει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της Τρίπολης σε καύσιμα και η οποία είναι μια από τις τελευταίες πηγές τροφοδοσίας σε καύσιμα των στρατευμάτων του Καντάφι και των κατοίκων της Τρίπολης», μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.

Δεκαοχτώ νεκροί και 33 τραυματίες είναι οι απώλειες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, στην πόλη Μπρέγκα στις συγκρούσεις την Τρίτη και χθες, Τετάρτη, για την εκδίωξη των δυνάμεων του Καντάφι από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του λιμανιού αυτού.

Στη Μισράτα, εκπρόσωπος των εξεγερμένων, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, δήλωσε ότι βρέθηκε ομαδικός τάφος θυμάτων του καθεστώτος.

«Βρήκαμε ομαδικό τάφο με 150 πτώματα στην Ταουάργκα. Πρόκειται για πολίτες που δυνάμεις του Καντάφι απήγαγαν στη Μισράτα και στη συνέχεια εκτέλεσαν. Οι δυνάμεις μας βρήκαν βίντεο που δείχνει τους απαγωγείς να κόβουν το λαιμό των θυμάτων», τόνισε.

Φόβοι για σφαγή στην Τρίπολη

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ εξέφρασε φόβους για σφαγή στην Τρίπολη καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πόλη, εκτιμά ωστόσο ότι η τελική νίκη έναντι των δυνάμεων του Καντάφι «διαφαίνεται στον ορίζοντα».

«Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Τρίπολη, από τα βουνά δυτικά, στο Σορμάν, τη Ζαουίγια και στην ανατολική πλευρά της Τρίπολης», τόνισε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρόεδρος του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, το οποίο εδρεύει στη Βεγγάζη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αραβική εφημερίδα Ασαρκ αλ-Αουσατ.

Ερωτηθείς για τις μάχες στην Τρίπολη, ο Αμπντέλ Τζαλίλ εκφράζει φόβους για «πραγματική σφαγή εξαιτίας της συμπεριφοράς του Καντάφι».

«Θα τοποθετήσει νάρκες σε δρόμους και στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις στην Τρίπολη», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου εκτιμά πάντως ότι «διαφαίνεται στον ορίζοντα η τελική νίκη μετά τις πρόσφατες προόδους των αντικαθεστωτικών δυνάμεων».

Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση Καντάφι, ο Αμπντέλ Τζαλίλ δήλωσε ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο για συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση του λίβυου ηγέτη και της οικογένειάς του από τη Λιβύη «για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και για να διατηρηθούν οι πόροι του λιβυκού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή