Στη Μαδρίτη ο πάπας Βενέδικτος

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 14:01
UPD:17:39

A- A A+

Υπέρ μιας οικονομίας που προκρίνει «τον άνθρωπο» και όχι «το κέρδος» τάχθηκε με δηλώσεις του ο πάπας Βενέδικτος, ο οποίος έφτασε στη Μαδρίτη λίγες ώρες μετά από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κόστος της επίσκεψής του εν καιρώ οικονομικής κρίσης.

«Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια αυτορυθμιζόμενη οικονομία. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο της οικονομίας, όπου δεν βρίσκεται το κέρδος, αλλά η αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πάπας μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο.

«Αυτό επιβεβαιώνεται στην τρέχουσα κρίση (...) Η οικονομία δεν μπορεί να μετριέται με τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της προστασίας της εργασίας για όλους», πρόσθεσε ο Βενέδικτος 16ος.

Ο Πάπας έφτασε στο αεροδρόμιο Μπαράχας όπου τον υποδέχθηκαν ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία, πριν διασχίσει με το ειδικό όχημά του την πόλη, την οποία είχαν κατακλύσει πλήθη προσκυνητών απ' όλο τον κόσμο που κρατούσαν πολύχρωμες σημαίες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, χιλιάδες Ισπανοί είχαν κατέβει στους δρόμους της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς μετά από πορεία στην κεντρική πλατεία Σολ, όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ούτε σεντ από τους φόρους μου για τον Πάπα».

Περίπου ένα εκατομμύριο πιστοί από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στην ισπανική πρωτεύουσα για την εξαήμερη εκδήλωση «Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας», με αποκορύφωμα την τέλεση της θείας λειτουργίας από τον Πάπα την Κυριακή.

Οι διοργανωτές της επίσκεψης υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Πάπα χρηματοδοτείται ανεξάρτητα και ότι θα φέρει στην πόλη περίπου 100 εκατ. ευρώ με μηδενικό κόστος για τους φορολογούμενους, ωστόσο οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η επίσκεψη θα έχει ανάλογο κόστος. Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για το κόστος της επίσκεψης.

Νωρίτερα, η ισπανική αστυνομία είχε ανακοινώσει τη σύλληψη ενός 24χρονου Μεξικανού φοιτητή οργανικής χημείας, ο οποίος φέρεται να ετοίμαζε επίθεση με χημικά κατά των πολέμιων της επίσκεψης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή