ΟΗΕ: Ανθρωπιστική αποστολή στη Συρία

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 12:18
UPD:12:23

Η συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση ακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη ο Ασαντ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των αντιφρονούντων έχουν σταματήσει και ότι θα συνεργαστεί με ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ

A- A A+

Ο ΟΗΕ πρόκειται να στείλει αύριο ομάδα παρατηρητών στη Συρία προκειμένου να αξιολογήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Δαμασκός έχει δεσμευτεί να επιτρέψει «πλήρη πρόσβαση όπου επιθυμούμε να πάμε». Η επικεφαλής επί ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος δήλωσε ότι οι παρατηρητές «θέλουν να επικεντρωθούν στις περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις», προσθέτοντας ότι η επίσκεψή τους θα αρχίσει το Σάββατο.

Η συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση ακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη ο Ασαντ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των αντιφρονούντων έχουν σταματήσει και ότι θα συνεργαστεί με ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2037851

Ο ΟΗΕ είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς για πολλές εβδομάδες να επιτραπεί η πρόσβαση επιθεωρητών στη Συρία.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από το Μάρτιο όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές και η καταστολή τους από την κυβέρνηση.

Το συριακό καθεστώς δηλώνει από τις 15 Μαρτίου ότι στέλνει το στρατό και τα άρματα μάχης στις εστίες αμφισβήτησης για να καταδιώξει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που κατηγορεί ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια και το χάος. Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις αλλά υπογράμμισε που δεν μπορεί να τις εφαρμόσει «χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια».

Χθες, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία του ζήτησαν για πρώτη φορά την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, ενώ ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του.

Η Μόσχα φέρεται να είναι αντίθετη με αυτή την πολιτική. «Δεν υποστηρίζουμε τέτοιου είδους εκκλήσεις και πιστεύουμε ότι απαραίτητο τώρα να δώσουμε στο καθεστώς το προέδρου Ασαντ χρόνο να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί», δήλωσε πηγή του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται το πρακτορείο Interfax.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι δήλωσε ότι «είναι ήδη πραγματικότητα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει στη Συρία», ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν εξαπολύσει «διπλωματικό και ανθρωπιστικό πόλεμο» εναντίον της Συρίας σε συνεργασία με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή