Πυρ ομαδόν για ύφεση και φορολογία

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011 14:52
UPD:14:54
A- A A+

Σφοδρή επίθεση από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τις νέες εκτιμήσεις για ύφεση ίσως και άνω του 4,5% και την αποστολή νέων εκκαθαριστικών τα οποία περιλαμβάνουν τις έκτακτες εισφορές, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η Νέα Δημοκρατία την κατηγορεί ότι με την πολιτική της ενισχύει «ένα φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης, αναπτυξιακής υστέρησης και υπερχρέωσης».

Δια στόματος του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρεί ότι «οι συνεχείς αναθεωρήσεις, επί το δυσμενέστερο, των εκτιμήσεων για την ένταση και την έκταση της ύφεσης επιβεβαιώνουν την αποτυχία και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της»

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριζει ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να υποτιμά ή να αγνοεί τις διαλυτικές συνέπειες της ύφεσης, τόσο για την Κοινωνία όσο και για την Οικονομία».

«Την ώρα που κυβέρνηση, η ΝΔ και οι λοιποί του συστήματος συναγωνίζονται στο ποιος θα προτείνει τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μια νέα φοροκαταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Τα νέα φοροχαράτσια που στέλνει η κυβέρνηση στις λαϊκές οικογένειες καθώς και τα νέα βάρβαρα μέτρα στο ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στους μισθούς, πρέπει να προσκρούσουν σε ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό μέτωπο», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η ύφεση διαρκώς βαθαίνει και η μόνη λύση είναι να υπάρξει το έναυσμα για μια κοινωνική ανέλιξη που μπορεί να έλθει μέσα από την εθνική ομοψυχία. Κάποιοι όμως συνεχίζουν να εθελοτυφλούν», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Ο Συνασπισμός εκτιμά επίσης ότι έρχεται «φορολογική επιδρομή» στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, και αυτοαπασχολούμενων και υποστηρίζει ότι αυτή συμπίπτει «με την αποτυχία της κυβέρνησης να καλύψει όλους τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα».

«Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης στον οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, η ανεργία και η φτώχεια είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα», συμπληρώνει σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΝ παρατηρεί ακόμη ότι «τα νέα μέτρα επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα την αποτυχία της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής, αλλά και ότι παρά τις αλλαγές προσώπων και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η ουσία της πολιτικής παραμένει η ίδια και συνίσταται στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των εργαζομένων και στη χρεοκοπία της κοινωνίας και της οικονομίας».

«Η αποτυχία του προϋπολογισμού και η καλπάζουσα ύφεση στο 4,5% οδηγούν την κυβέρνηση στην πεπατημένη της αναζήτησης εσόδων με νέα φορολόγηση, πάντα των δηλωθέντων εισοδημάτων», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά.

«Έτσι», συμπληρώνει, «οι πολίτες της χώρας θα υποστούν νέα φορολογική αφαίμαξη, πέραν της φορολογικής επιδρομής των εκτάκτων - μόνιμων εισφορών του τελευταίου νόμου».

«Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι η ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων, που συνεχίζουν να διευρύνονται, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη δραστική μείωση των δαπανών του κράτους», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Συνεχίζει», προσθέτει, «να κάνει το λάθος της συνεχούς επιβάρυνσης μόνο όσων δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα τους, με έκτακτες εισφορές, νέους φόρους και υπερφορολόγηση των μισθωτών, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, πιέζοντας υπέρμετρα τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα που είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει να βγει η χώρα από τη δύσκολη θέση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή