Γ. Παπανδρέου: «Οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές»

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011 18:04
UPD:21/08/2011 17:02
A- A A+

Με τη φράση «οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι εκλογές», ο Πρωθυπουργός βάζει τέλος στις φήμες για πρόωρες εκλογές και ξεκαθαρίζει πως θα τιμήσει στο έπακρο την εντολή που έχουν δώσει οι Έλληνες πολίτες καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως «έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που βλάπτει τη χώρα, αλλά και την ίδια τη ΝΔ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης και έχει αποφασίσει να καθίσει στις κερκίδες και να πετάει φωτοβολίδες».

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά δημοψήφισμα μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου στέλνει μήνυμα και στους υπουργούς, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως τονίζει η κοινωνία απεχθάνεται τα ημίμετρα και διψάει για πραγματικές δίκαιες αλλαγές:

«Αυτός είναι ο στόχος μας, πραγματικές, δίκαιες αλλαγές παντού», δηλώνει και αφήνει αιχμές για όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις για να μη χάσουν προνόμια τα οποία απολάμβαναν χρόνια σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. «Μπορεί να έχουμε απέναντί μας κάθε φορά κάποια συντεχνία, αλλά έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία που απεχθάνεται τα ημίμετρα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου και διαμηνύει πως «το πάρτι σε βάρος των επόμενων γενεών τελειώνει».

Κατά τ' άλλα ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος πως η Συμφωνία για την Ελλάδα θα εφαρμοστεί, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι καταθέσεις είναι εγγυημένες καθώς πλέον η χώρα μας διαθέτει το πιο εγγυημένο και διασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα σε όλη την ευρωζώνη.

Βάζοντας τέλος στα σενάρια για έξοδο από το ευρώ, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει πως «αν όλοι κάνουμε τη δουλειά μας, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες δημιούργησε το επείγον των αποφάσεών μας».

Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός τάσσεται και πάλι υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου, λέγοντας πως δεν τον φοβίζει η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αρκεί αυτή να συνοδευτεί με ένα βαθύτερο εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για «παιδαριώδη πυροτεχνήματα» από την πλευρά του Πρωθυπουργού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας τη συνέντευξή του.

«Τίποτα καινούργιο από τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου. Μία μόνο παρατήρηση:

Δεν ξέρουμε, αν για τη χώρα και τον ίδιο, είναι κωμικό ή τραγικό, να αναρωτιέται αν η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της Ευρώπης ή όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης και προσθέτει:

«Τέτοια παιδαριώδη πυροτεχνήματα δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια μιας κυβέρνησης της οποίας ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές της (όπως έκανε σήμερα ο κ. Γρηγοράκος), ζητούν εκλογές. Ακριβώς γιατί και εκείνοι βλέπουν το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα ο κ. Παπανδρέου».

«Αυτό που αποδεδειγμένα θέλει ο πρωθυπουργός, είναι, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος για το λαό, να σώσει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας», παρατηρεί το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «το ίδιο επιθυμούν και οι ηγεσίες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος».

«Το ζήτημα είναι ο λαός, με τη δράση και την ψήφο του, να απορρίψει τη συναίνεση, να μη διαλέξει ποιος ή ποιοι θα συνεχίσουν τη σφαγή των δικαιωμάτων του, αλλά να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Κάποιοι θέλουν να κάνουν "ευθανασία" στην Ελλάδα και κάποιοι άλλοι επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο που έχουν τα "κοράκια". Σε πείσμα της επικρατούσας αλλοφροσύνης στον πολιτικό κόσμο ο ΛΑ.Ο.Σ. επιμένει στην ανάγκη Κυβέρνησης οικουμενικής ευθύνης», σχολίασε για τα περί πρόωρων εκλογών ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.

Σύμφωνα με το ΣΥΝ, η συνέντευξη του πρωθυπουργού «καταδεικνύει το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει αυτόν και την κυβέρνησή του από τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη».

Όπως επισημαίνεται, ο Πρωθυπουργός «αναφέρεται στη λαϊκή εντολή και απορρίπτει το ενδεχόμενο εκλογών, ενώ από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τη λαϊκή εντολή, υλοποιώντας τις πιο ακραίες και αυταρχικές επιθέσεις εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας, χάνοντας κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινωνική στήριξη», ενώ «έχει το θράσος να υποστηρίζει τη μείωση των φόρων και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, όταν προετοιμάζεται νέα φορολογική επιδρομή εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με το κεφάλαιο να "πίνει νερό" -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- στο όνομα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογική ασυλία που απολαμβάνει».

Όπως εξάλλου υπογραμμίζει ο ΣΥΝ, το μήνυμα που στέλνει ο κ. Παπανδρέου στη νέα γενιά συνίσταται στην απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, τη διάλυση του πανεπιστημίου, την εκτόξευση της ανεργίας των νέων σε δυσθεώρητα ύψη, τις στρατιές των νέων που φεύγουν προς το εξωτερικό για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

«Ο κ.Παπανδρέου και η κυβέρνησή του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφειου Τύπου του ΣΥΝ «και αυτό που θέλουν οι πολίτες δεν είναι άλλες «αλλαγές» όπως αυτές που μας έχουν φέρει στη σημερινή τραγική κατάσταση, αλλά την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της».

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο ΣΥΝ εκτιμά πως οι εκλογές προβάλλουν ως αναγκαιότητα. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει χάσει και τα τελευταία ψήγματα λαϊκής νομιμοποίησης και τα μέτρα που παίρνει υποθηκεύουν το μέλλον και των επόμενων γενιών. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, μέσα από την έκφραση στο πολιτικό επίπεδο των αιτημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς», τονίζει ο Συνασπισμός.

«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει», εκτιμά η Δημοκρατική Συμμαχία, συμπληρώνοντας πως «για τον πρωθυπουργό δεν αρκούν πλέον οι καλές προθέσεις».

«Με τις συνεχείς καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης του, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Και επειδή πλέον ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, επιβάλλεται να υπάρξει εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι «αλλαγές όντως πρέπει να γίνουν, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν οδηγήσει στην ύφεση, στην ανεργία και τη φτώχεια».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το κόμμα «σταθερά υποστηρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας των αδύναμων στρωμάτων, ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών μέσα από ένα ορθολογικό φορολογικό σύστημα που θα εμπεδώνει ένα αίσθημα δικαίου στους πολίτες, καθώς και ότι πρέπει να εκκινήσει άμεσα η αναπτυξιακή διαδικασία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή