Κατέρρευσε το κατηγορητήριο κατά Στρος Καν

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 06:51
UPD:07:06

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση, δήλωσαν σήμερα ότι όλες οι κατηγορίες που βάρυναν τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατερρίφθησαν. (Φωτογραφία αρχείου 1/7/2011)

A- A A+

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αν τελικά αθωωθεί οριστικά από το δικαστήριο, θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία. Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα Τρίτη.

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση, δήλωσαν σήμερα ότι όλες οι κατηγορίες που βάρυναν τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατερρίφθησαν. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή απέβη η κατάθεση της καμαριέρας Νασιφάτου Ντιαλό, η οποία όπως μεταδίδεται, όχι μόνον δεν έπεισε κανέναν ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση, αλλά έκανε τους εισαγγελείς να πουν πως τα ψέματα της είναι συντριπτικά.

Το σχετικό με τα συμπεράσματα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης έγγραφο εστάλη σε δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, με τη σαφή και αποφασιστικής σημασίας επισήμανση: «Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχουμε πειστεί για την ενοχή του κατηγορούμενου».

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε με επιστολή του προς το δικαστή Μάικλ Ομπους, να σταματήσει κάθε διαδικασία σε βάρος του Στρος Καν, με αποτέλεσμα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του.

Όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας Βανς, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι η Νασιφάτου Ντιαλό και ο Ντομινίκ Στρος «είχαν σεξουαλική σχέση, η οποία πολύ πιθανόν να διαλύθηκε» -γεγονός που ερευνάται ακόμη- δεν σημαίνει πως ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ την εξανάγκασε σε οποιαδήποτε ερωτική επαφή.

Όπως προαναφέρθηκε, η τελική απόφαση αναμένεται σήμερα Τρίτη, καθώς ο δικαστής Μαϊκλ Ομπους δέχτηκε το αίτημα του εισαγγελέα Σάιρους Βανς, να σταματήσει η δίκη. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο Στρος Καν, θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο απαλλαγής του Στρος Καν αναμένεται να πραγματοποιήσει και πάλι έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση, ομάδα γυναικών.

Όπως και χθες Δευτέρα, περί τις είκοσι γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία διάχυτη είναι η ικανοποίηση στις τάξεις των Σοσιαλιστών για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση.

Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία αντικατέστησε τον Στρος Καν ως υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ χαρούμενη», σημειώνοντας πάτνως, πως πρέπει πρώτα να «περιμένουμε την ετυμηγορία».

Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συμμετοχή του στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις 9 Οκτωβρίου, από τις οποίες θα προκύψει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή