Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ωστόσο τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.
«Η κατάσταση» τόνισε, «παραμένει ασταθής. Υπάρχει ανησυχία και ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η πραγματική δικαιοσύνη δεν προέρχεται από τη βία και τα αντίποινα, αλλά από την συμφιλίωση, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση του με οποιαδήποτε πράξη εκδίκησης εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ ως «φίλος και εταίρος» θα βοηθήσουν τη Λιβύη στη μετά Καντάφι εποχή να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές «τεράστιες προκλήσεις». Όπως διαβεβαίωσε, η Ουάσινγκτον θα προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε χθες Δευτέρα επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ όπως έκανε γνωστό, η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών.
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες», υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νιούλαντ.
Ωστόσο όπως είπε, «καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν σοβαρή, γιατί καμία δεν δεχόταν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία».