Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, ζητώντας την παραμονή όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το παρακείμενο υπουργείο στη Σταδίου, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων παρέδωσε σε εκπρόσωπο του υπουργείου ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Προύτζος χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής κρίσεων για τα ΒΑΕ απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι πλήττει πάνω από 50.000 εργαζόμενους του κλάδου.
Απαντώντας σε όσους τους κατηγορούν ότι σαμποτάρουν τον τουρισμό με τη σημερινή απεργία τόνισε ότι κινδυνολογούν και ότι ο υπουργός δεν τους άφησε χρονικά περιθώρια.
Οι απεργοί ζητούν και τη διατήρηση των προϋποθέσεων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων.
Νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ έφθασαν έξω από τρία μεγάλα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μέχρι και τις 10.45, χωρίς ωστόσο να «μπλοκάρουν» την είσοδο και έξοδο των τουριστών από αυτά.
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, από ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζομένους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς και διαμαρτυρόμενους για την ανεργία, τις μειώσεις αποδοχών και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε ειδικότητες του κλάδου.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία και παρέμβαση σε μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή Λαδάδικα και στην οδό Μοναστηρίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.
Σύσκεψη και ενημέρωση των μελών του στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) πραγματοποίησε και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής.
«Η ανεργία μόνο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην περιοχή έχει ξεπεράσει το 30%. Στη Χαλκιδική μόνο δουλεύουν 4.500 ασκούμενοι και υποαπασχολούμενοι με πενιχρές αποδοχές και χάνονται για τα ταμεία μας πολύτιμες ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του σωματείου Μιχάλης Λαζαρίδης.
Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει απόφαση για 24ωρη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία ανάλογα με το ποτέ θα κατατεθεί το πόρισμα, ενώ αν δεν γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Την ανησυχία τους για το μέλλον τους και τις επιπτώσεις στον κλάδο τους από την κατάργηση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εκφράζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στο Ρέθυμνο με τη σημερινή τους απεργία.
«Ο θεσμός των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων δεν είναι κοινωνικό ευεργέτημα ή προνόμιο, αντίθετα αποτελεί την ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων», τονίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, χωρίς να αρνούνται ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Αυτή την ώρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου.
Σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις και η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους με κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι ακόμη και τις πιο επικίνδυνες εργασίες, την ώρα που δημοσιεύονται συνεχώς διεθνείς επιστημονικές μελέτες για νέους επαγγελματικούς κινδύνους, ασθένειες αλλά και άλλες αιτίες πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους, όπως του τουρισμού».
Μεταξύ άλλων διεκδικούν τη λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, που όπως αναφέρουν, «αυτή την περίοδο είναι ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται θέματα υγιεινής και ασφάλειας των χώρων εργασίας και να μην τηρούνται οι εργατικές και νομοθετικές διατάξεις».
Γ. Νικητιάδης: Πλήγμα στην εικόνα της χώρας
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης έκανε λόγο για πλήγμα στην εικόνα της χώρας: «Σε ό,τι σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς, δεν τίθεται ζήτημα. Τίθεται όμως στην εικόνα, η οποία αυτή τη φορά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα στην κυριολεξία. Με την έννοια ότι, όταν βλέπει κανείς τρία τεράστια πανό και κόσμο έξω από τα κεντρικά ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος νομίζει ότι δεν λειτουργεί τίποτα, ότι έχουν αποκλειστεί τα πάντα. Και δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, οπότε αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο θα μεταφερθεί αυτή η εικόνα στο εξωτερικό».
Πρόσθεσε πως ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει εξαγγείλει μέχρι αυτή τη στιγμή ένα μέτρο ή μία από τις προθέσεις του ποια θα αποχαρακτηριστούν ή θα χαρακτηριστούν (βαρέα και ανθυγιεινά) στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού. «Συνεπώς» πρόσθεσε «όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο χώρο, είναι μια προειδοποιητική απεργία, την οποία μπορώ να πω ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ ως μια διαμαρτυρία και είναι δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν δικές τους θέσεις και απόψεις».
ΝΔ: Νέο χτύπημα στον τουρισμό ο αποκλεισμός ξενοδοχείων
Απαράδεκτη ενέργεια χαρακτηρίζει η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον πρωινό αποκλεισμό κεντρικών ξενοδοχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από συνδικαλιστές.
Η κ. Κεφαλογιάννη τονίζει ότι ο αποκλεισμός ξενοδοχείων αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ όπως επισημαίνει, το μόνο αποτέλεσμα της είναι, να διογκώνει τα υφιστάμενα προβλήματα στον κλάδο και να στρέφεται εις βάρος των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του.
Κατηγορεί παράλληλα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ότι «απουσιάζει και πάλι προκλητικά» και ότι αρκείται σε γενικόλογες δηλώσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. «Ως πότε θα συνεχίσει να παρακολουθεί, άβουλο και μοιραίο, τον ελληνικό τουρισμό να διασύρεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο;», διερωτάται η βουλευτής της ΝΔ.
Βολές ΛΑΟΣ κατά ΚΚΕ
O αποκλεισμός ξενοδοχείων προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για πλήγμα στον τουρισμό.
Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σπ. Χαλβατζή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την παιδεία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η κίνηση να πλήττετε τον ελληνικό τουρισμό στην κρισιμότερη στιγμή της οικονομικής μας φάσης των τελευταίων πενήντα ετών, διαρκώς και αδιαλείπτως και με κάθε τρόπο, συνιστά πράξη εσχάτης προδοσίας».
ΔΗΣΥ: «Χτυπούν» τον τουρισμό οι αποκλεισμοί ξενοδοχείων
«Οι αποκλεισμοί εισόδων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποτελούν πράξεις καταδικαστέες και παράνομες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Στην πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, ο τουριστικός κλάδος μπορούσε να αποτελέσει την παραγωγική δύναμη αποτροπής του εκτροχιασμού της χώρας», συμπληρώνει η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Όμως, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, πρώτα οι αποκλεισμοί λιμανιών, μετά οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών και τώρα για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν να δώσουν ένα ακόμα γερό χτύπημα στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα της χώρας», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.
«Το ΚΚΕ, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και ως κοινοβουλευτικό κόμμα, που λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, να δώσει τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό», καταλήγει η Δημοκρατική Συμμαχία.
ΚΚΕ: Τα κόμματα του καπιταλισμού δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα
«Για τη ΝΔ και το κόμμα του Καρατζαφέρη, όπως και για την κυβέρνηση, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών υπηρετεί την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι έγκλημα και πρέπει να κατασταλούν με κάθε τρόπο», σχολίασε το ΚΚΕ, απαντώντας στις αιτιάσεις της που δέχθηκε με αφορμή τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στον τουρισμό.
«Τα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Αυτόν τον τουρισμό θέλουν, που να φέρνει φτώχεια για τους εργαζόμενους και κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.