Συνεχίζεται η συζήτηση του ν/σχ για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 13:01
UPD:06/09/2011 12:01

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

A- A A+

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, εν μέσω αντιδράσεων από την φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας τη Βουλής αίσθηση έχουν προκαλέσει οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη γραμμή της υπουργού Παιδείας, καθώς ζητούνται βελτιωτικές αλλαγές, κυρίως στο επίμαχο ζήτημα της εκλογής πρύτανη, αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι συμφωνεί απόλυτα πως η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί άμεση προτεραιότητα και σημαντική τομή για τη χώρα, όμως -όπως είπε- «δεν μπορούμε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο».

Η κ. Κατσέλη κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το Σπύρο Βούγια, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η εκλογή των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μετά από ανοιχτή προκήρυξη και προεπιλογή ενός μικρού αριθμού υποψηφίων από το Συμβούλιο.

Επίσης, η κα Κατσέλη πρότεινε η εκλογή κοσμητόρων να γίνεται άμεσα από τα μέλη ΔΕΠ κάθε σχολής, αντί να διορίζονται από το Συμβούλιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου. Ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 16, που προβλέπει ότι συνταξιούχοι καθηγητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Εκτός γραμμής ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης

Διαφορετική στάση από την επίσημη της ΝΔ τήρησε και ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοοσχέδιο. Επιπλέον, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κατάργηση της συμμετοχής φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι φοιτητές δεν πρέπει να συμμετέχουν καθόλου στις εκλογές των πρυτάνεων και οι φοιτητικές νεολαίες, με την παρούσα μορφή, δεν βοηθάνε το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου-Αντ. Σαμαρά

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης επί του ν/σχ. Σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε -κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας- τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς έθεσε δύο προϋποθέσεις: την κατάργηση του ασύλου και την εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.

Σε χθεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το επίμαχο νομοσχέδιο αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση των πανεπιστημίων από τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις, ενώ απεύθυνε κάλεσμα στη ΝΔ να στηρίξει ανοικτά τη μεταρρύθμιση.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε το τέλος της προσπάθειας. Κάνουμε όμως μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αλλάζει τη λογική του συστήματος. Μια αλλαγή που θα αφήσει τη σφραγίδα της για πολλά χρόνια στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαπνέεται από τη λογική του «άκρατου κρατικιστικού συγκεντρωτισμού», καθώς και το ότι ο σχεδιασμός σήμερα στα πανεπιστήμια γίνεται με πελατειακά κριτήρια και μάλιστα με ένα «σοβιετικό μοντέλο» κεντρικών αποφάσεων που το χαρακτηρίζει η ανορθολογικότητα.

«Σήμερα, κρίνεται η βούλησή μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να θεραπεύσουμε παθογένειες σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο για κάθε κοινωνία, στο χώρο της Παιδείας» πρόσθεσε, ενώ στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής αν και στήριξε το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεών του.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια κατά του υπό ψήφιση νόμου-πλαισίου. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών, των δασκάλων, των πανεπιστημιακών και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικού των ΑΕΙ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή