Με ευρεία πλειοψηφία η ψήφιση του ν/σ για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αννα Διαμαντοπούλου: Σήμερα γράφτηκε ιστορία
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 15:01
UPD:06/09/2011 12:02

Εξασφαλίζοντας τελικά τη συναίνεση της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

A- A A+

Εξασφαλίζοντας τελικά τη συναίνεση της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Σαμαράς και αποτελούσαν έως σήμερα τον κύριο «σκόπελο» για την επίτευξη συναίνεσης. Οι όροι που ετέθησαν ήταν η κατάργηση του ασύλου και η εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με την τελική διατύπωση της υπουργού Παιδείας, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζεται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.

Τοποθέτηση Α. Διαμαντοπούλου για την ψήφιση του ν/σ για ΑΕΙ -ΤΕΙ

Τοποθέτηση Α. Διαμαντοπούλου για την ψήφιση του ν/σ για ΑΕΙ -ΤΕΙ.

Η αναδιατύπωση της διαδικασίας εκλογής πρυτάνεων έγινε μετά και τις παραινέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για βελτιωτικές αλλαγές ως προς το επίμαχο ζήτημα.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε την αποκατάσταση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και την εκλογή των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από λίστα που θα καταστρώνεται από το Συμβούλιο -πρόταση παρόμοια εκείνης του Σπύρου Βούγια (ΠΑΣΟΚ), την οποία χθες, είχε στηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου .

Η προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει υπό όρους το νομοσχέδιο, όπως εκφράστηκε χθες από τον εισηγητή του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο, επαναβεβαιώθηκε και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση.

Είχε προηγηθεί η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΛΑΟΣ, «προκειμένου να δούμε ποιοι έχουν το σθένος να στηρίξουν μια πράγματι μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) υποστήριξε πως το κόμμα του οφείλει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς προωθεί τρεις βασικές αρχές, που εκείνος υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την ουσιαστική αυτονομία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στην διοίκηση.

Μετά από τις τοποθετήσεις αυτές, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε «συμβιβασμό» με την κυβέρνηση. Αποστασιοποιούμενος από το επιχείρημα του κόμματός του περί μη διεξαγωγής «ουσιαστικού διαλόγου» με την ακαδημαϊκή κοινότητα, παραδέχθηκε τις «πολλές και φιλότιμες προσπάθειες της υπουργού Παιδείας» και της ΝΔ για την επίτευξη συναίνεσης.

«Ναι» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. «Όχι» ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ, Δημοκρατική Αριστερά).

«Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter.

Γ. Μιχελάκης: Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ

Τη διαχρονική θέση της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της συναίνεσης στα θέματα της Παιδείας υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας της απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει το ν/σχ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τοποθέτηση Α. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του ν/σ για τα ΑΕΙ

Τοποθέτηση Α. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του ν/σ για τα ΑΕΙ

«Στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και αγωνιστήκαμε στη Βουλή μέχρι την τελευταία ώρα για την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση. Και τελικά το πετύχαμε. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε.

Τόνισε παράλληλα ότι η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια και η εκλογή των Πρυτανικών Αρχών από τον φυσικό τους χώρο, δηλαδή την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελούν για βασικές θέσεις της ΝΔ και γι’ αυτό όπως είπε, «δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν».

Σε ό,τι αφορά πάντως στη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, ο κ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να δεχτεί την ουσιαστική μείωση της εκπροσώπησής τους μέσα από τους συλλόγους φοιτητών, αλλά όχι την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, πράγμα που, όπως επισήμανε «ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε».

Aλ. Παπαρήγα: Ευχόμαστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί

«Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», τόνισε νωρίτερα κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».

«Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές», σημείωσε η κα Παπαρήγα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας:

«Έχετε εύκολη τοποθέτηση. Όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά».

Η κ. Παπαρήγα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αναδιάρθρωσης των σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, «εξίσου σοβαρό όπως και η κατάργηση της δημόσιας παιδείας», ενώ μίλησε και για συστηματική προσπάθεια που γίνεται επί χρόνια, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους μηχανισμούς, να βγει ένα επιστημονικό προσωπικό πλήρως υποταγμένο και ενσωματωμένο στα γρανάζια της βάρβαρης ιδεολογίας του καπιταλιστικού συστήματος.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ, έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Α. Τσίπρας: Oύτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο

Α. Τσίπρας: Oύτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο.

«Ναι θα παλέψουμε. Θα παρεμβάλουμε δυσκολίες, θα αξιοποιήσουμε και τις αντιθέσεις για να μην προωθηθεί ο νόμος αυτός και θα πρωτοστατήσουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και παράλληλα αποσαφήνισε ότι για το κόμμα της «είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι κι άλλο το μαχητικό οργανωμένο κοινωνικό, σπουδαστικό, φοιτητικό, πανεπιστημιακό κίνημα».

Τέλος, η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας ότι χρόνια μεθοδεύεται αυτή η λύση.

«Και το σπουδαστικό κίνημα έχει ευθύνη (αλλά) και η πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα, για αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Το καταργείτε με το πρόσχημα τις καταστροφές, που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που θέλουν να δημιουργήσουν ανοχή για κατάργηση», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

Αλ. Τσίπρας: Κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος

«Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος η οποία θα βρει στην πράξη μια σειρά από δυσκολίες εφαρμογής, όχι μονάχα γιατί έχει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά, κυρίως, –και γι’ αυτό δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί– διότι στερείται στοιχειώδους συνταγματικότητας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας.

Τόνισε επίσης ότι δεν τον εκπλήσσει η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως είπε, «ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο, νεοφιλελεύθερο, μετανεωτερικής εμπνεύσεως και είναι απολύτως λογικό να επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση».

Πάντως, στρέφοντας τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συνέβη σήμερα και χθες».

«Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρονται, κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την ένσταση αντισυνταγματικότητας […] και στο τέλος να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αλλά ας αφήσουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας αυτή την εξέλιξη», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που συνεχίζεται, σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας επιτέθηκε στο ΛΑΟΣ κατηγορώντας το ότι λειτούργησε ως συνήγορος του ΠΑΣΟΚ και απρόσφορος παγιδευτής της ΝΔ: «Για μια ακόμα φορά, ο ΛΑΟΣ έκανε μια απίστευτη κωλοτούμπα, ανακαλώντας την πρόταση του για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του ν/σ για τα ΑΕΙ γιατί δεν του βγήκε η ευχή να καταψηφίσει η ΝΔ», δήλωσε ο κ. Τασούλας. Δικαιολογώντας την στάση του κόμματος του, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδίκησε βελτιώσεις στο νόμο και αρκετές από αυτές τις έκανε δεκτές η υπουργός Παιδείας.

Στον κ. Τασούλα απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, που έκανε λόγο για «φύλλο συκής» της ΝΔ, καθώς, όπως σημείωσε, οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα είχαν κατατεθεί από το κόμμα του και έγιναν δεκτές από χθες από την υπουργό Παιδείας: «Ο Α. Σαμαράς αντιλαμβανόμενος ότι θα διαγράψει όλη την εκσυγχρονιστική του πτέρυγα αναγκάστηκε να πει ναι στο ν/σ», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στ. Μάνος: Συγχαρητήρια στην Αννα Διαμαντοπούλου

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος εξήρε τους χειρισμούς της υπουργού Παιδείας: «Αξίζει συγχαρητηρίων η κ. Διαμαντοπούλου που, χωρίς συμβιβασμούς σε ζητήματα αρχής, κατάφερε να οδηγήσει τη συζήτηση σε ένα επωφελή συμβιβασμό μεταξύ των μη αριστερών κομμάτων της Βουλής. Η απομόνωση της αριστεράς και των αριστερόφρονων πανεπιστημιακών συντεχνιών ελπίζω να επεκταθεί και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας».

Ικανοποίηση καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ για τον τρόπο εκλογής πρυτάνεων

Θετικό χαρακτήρισαν οι πρόεδροι των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κ.κ. Σταυρακάκης και Τσάκνης, την αποδοχή της πρότασης για εκλογή του πρύτανη από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος.

«Με απόλυτη ικανοποίηση ακούσαμε την αποδοχή της θέσεως μας για την εκλογή του Πρύτανη/Προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Θέση που ψηφίστηκε ομόφωνα στα προ ολίγων μηνών διεξαχθέντα Συνέδρια και των δύο Ομοσπονδιών», σχολίασαν με γραπτή τους δήλωση.

Μικροεπεισόδια στο συλλαλητήριο

Με μικροεπεισόδια μπροστά από τη Βουλή ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών και καθηγητών που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου μικρή μερίδα νεαρών πέταξε μπουκάλια και διάφορα μικροαντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες στο σημείο. Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσω των οδών Ι. Δραγούμη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Εθνικής Αμύνης, Γούναρη, κατέληξε πάλι στην Καμάρα.

Χωριστό συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ

Απο το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας η κ. Παπαρήγα ζήτησε να συγκεντρωθούν δυνάμεις και να βάλουν εμπόδια ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επιτέθηκε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «εμετικό αλισβερίσι στη Βουλή μεταξύ Άρη Σπηλιωτόπουλου και Αννας Διαμαντοπούλου που επικεντρώθηκε στο άσυλο», ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να οργανωθούν για να μην περάσει ο νόμος. Επίσης υπογράμμισε πως «δεν έχει δικαίωμα η Βουλή να πει τι κάνουν οι κομματικές νεολαίες και παρατάξεις στις εκλογές στα πανεπιστήμια” καθώς και ότι «η κατάργηση του ασύλου σημαίνει την καταστολή χωρίς όρια από το κράτος και το τσάκισμα κάθε φωνής διαμαρτυρίας».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο Νίκος Παπαλεξίου από την ΠΟΣΔΕΠ, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος φοιτητικής νεολαίας και ο Ηλίας Μπατίδης, μέλος του ΠΑΜΕ στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και φωνάζοντας συνθήματα δήλωσαν την εναντίωσή τους στο νόμο-πλαίσιο. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, ακολούθησε πορεία προς την Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή