«Καμπανάκι» ΝΔ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 16:15
A- A A+

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ροής των πιστώσεων στην αγορά και την αναθέρμανση της οικονομίας ζητεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος με δήλωσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως τονίζει ο βουλευτής, οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες «με πολλές και μεγάλες προκλήσεις», οι οποίες απορρέουν μεταξύ άλλων από την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, από τις συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, από τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς αγορές άντλησης κεφαλαίων και τη συρρίκνωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

Τα παραπάνω, επισημαίνει ο κ. Σταικούρας, έχουν «ορατές δυσμενείς συνέπειες» στη ρευστότητα, στην αποδοτικότητα, στην αποτελεσματικότητα και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εν αναμονή μάλιστα «της αποτίμησης των ζημιών που θα υποστούν οι τράπεζες από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

«Αυτή η εικόνα, επιτάσσει την ανάγκη συνετής και διορατικής διαχείρισης της κατάστασης, τόσο από τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και από την Πολιτεία», προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρήσουν οι τράπεζες υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, να συγκρατήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να συνεχίσουν τη στήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων τους.

Προτεινόμενα για εσάς