Λιβύη: Βοήθεια ΝΑΤΟ για τον εντοπισμό του Καντάφι

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 10:42
UPD:14:03
A- A A+

Πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης παρέχει το ΝΑΤΟ στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς που αναζητούν τον Μουάμαρ Καντάφι και τους γιους του, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ΝΑΤΟ παρέχει πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να το βοηθήσει να εντοπίσει τον συνταγματάρχη Καντάφι και άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος», τόνισε ο Φοξ στο Sky News.

Πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη και συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε καναδική εταιρεία, οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις επιχειρήσεις κατασκοπείας των στρατευμάτων του Καντάφι.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Τσαρλς Μπάρλοου, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού στρατού, μετέβη στις αρχές Ιουλίου στη Μισράτα για να εκπαιδεύσει τους αντάρτες στη χρήση του αεροσκάφους, που ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, ελέγχεται με τηλεχειρισμό και κοστίζει 100.000 δολάρια.

«Οι αντικαθεστωτικοί ήθελαν να γνωρίζουν που βρίσκονται τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό», διευκρίνισε ο Μπάρλοου και πρόσθεσε πως οι αυτοί που συνάντησε δεν ήταν πρώην στρατιώτες του λιβυκού καθεστώτος, αλλά πολίτες χωρίς πείρα στον χειρισμό τέτοιων μηχανημάτων.

«Ομως μέσα σε ένα απόγευμα έμαθαν πως να κάνουν το αεροσκάφος-μινιατούρα να πετά», κατέληξε.

Βρετανοί και Γάλλοι πράκτορες στο πλευρό των αντικαθεστωτικών

Γάλλοι και Βρετανοί πράκτορες με πολιτικά έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο ανατολικό μέτωπο, στο πλευρό των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πράκτορες έχουν αναπτυχθεί στον περίβολο του διυλιστηρίου της Ζουουαϊτίνα, περίπου 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Βεγγάζης, έδρας του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου και έχουν εγκατασταθεί σε μία αίθουσα επικοινωνιών του αρχηγείου Φάουζι Μπουκάτιφ, επικεφαλής των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για όλο το μέτωπο, το οποίο στεγάζεται στο εν λόγω διυλιστήριο.

Στην αίθουσα οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με χάρτες του γενικού επιτελείου και δορυφορικές φωτογραφίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή