Δριμεία επίθεση Κολ σε βάρος της Μέρκελ

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 13:23

Δημόσια επίθεση σε βάρος της Αγγελας Μέρκελ εξαπέλυσε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, κατηγορώντας τη για απουσία πολιτικής κατεύθυνσης και σοβαρή εξασθένηση της γερμανικής επιρροής στο διεθνή στίβο.

A- A A+

Δημόσια επίθεση σε βάρος της Αγγελας Μέρκελ εξαπέλυσε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, κατηγορώντας τη για απουσία πολιτικής κατεύθυνσης και σοβαρή εξασθένηση της γερμανικής επιρροής στο διεθνή στίβο.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας εδώ και πολλά χρόνια -- στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», παρατήρησε σε συνέντευξή του στην διμηνιαία επιθεώρηση Internationale Politik, ο Χέλμουτ Κολ, πολιτικός μέντορας της Μέρκελ στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), για να τονίσει στη συνέχεια ως «οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα που ανήκεις και πού πας.

Ο πρώην καγκελάριος επέκρινε έντονα τη στάση της Γερμανίας να απέχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και παράλληλα επεσήμανε την πτώση της επιρροής της χώρας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα ερχόταν στην Ευρώπη και δεν θα επισκεπτόταν τη Γερμανία.

«Πρέπει να φροντίσουμε να μην τα χάσουμε όλα. Πρέπει να ανακτήσουμε κατεπειγόντως την αξιοπιστία που είχαμε στο παρελθόν», υπογράμμισε και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε πως Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία πρέπει να αρχίσουν ξανά να αναλαμβάνουν ευθύνες σε διεθνές επίπεδο. «Πρέπει», είπε, «επειγόντως να πάψουμε να είμαστε στενόμυαλοι και να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά με μια φωνή». Παράλληλα υποστήριξε πως η Ε.Ε. έπρεπε να σταθεί στο πλάι της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη ο Κολ εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα, ωστόσο υπενθύμισε πως είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη εάν δεν εφαρμόζονταν προηγουμένως μεταρρυθμίσεις. «Εάν ήμουν εγώ καγκελάριος, η Γερμανία δε θα συναινούσε στην ένταξη της Ελλάδας (στο ευρώ) χωρίς να υπάρξουν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Εξάλλου, ο πρώην καγκελάριος επέκρινε την επανεμφάνιση ισχυρών ακροδεξιών αισθημάτων στη Γερμανία, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας των Γερμανών πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις νωρίτερα εφέτος από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Οι επικρίσεις του Κολ σε βάρος της πρώην προστατευόμενής του αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της δυσαρέσκειας που επικρατεί στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης για την πολιτική της καγκελαρίου, ειδικά τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Απαντώντας στην κριτική του Κολ, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήρε τα επιτεύγματά του, ειδικά την επανένωση της Γερμανίας και την ένωση της Ευρώπης, από τις στήλες της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung: «Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαίτερες απαιτήσεις», σημείωσε. «Η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων εργάζεται για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις προκλήσεις της εποχής μας μαζί με τους εταίρους στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή