Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε πως μεταβαίνει στην Τρίπολη, προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Ανακοινώνω ότι στην Τρίπολη ξεκινά η ανάληψη των εργασιών του εκτελεστικού γραφείου», δήλωσε ο Αλί Ταρχούνι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οικονομία και τα πετρελαϊκά θέματα.
Όταν ρωτήθηκε εάν δηλώνει επισήμως ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, προτίθεται να κυβερνήσει τη Λιβύη από την Τρίπολη, απάντησε απερίφραστα «ναι».
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Καντάφι να προχωρούν σε αντεπίθεση κοντά στο ξενοδοχείο Rixow και στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλείται απόρρητα ντοκουμέντα στην Τρίπολη, η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι διεξήγαγε επιχείρηση άσκησης πιέσεων για να προσπαθήσει να σταματήσει το βομβαρδισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ντοκουμέντα αυτά δείχνουν πως οι ηγέτες της Λιβύης πίστευαν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν πιθανό να εξαπολύσουν εισβολή σε πλήρη κλίμακα, είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε τον Οκτώβριο.
Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, πως η Τρίπολη προσέγγισε σημαντικούς διεθνείς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Βασανιστήρια και από τις δύο πλευρές διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία
Την ίδια στιγμή, την παύση της κακομεταχείρησης και των βασανιστηρίων, που διαπράττονται -σύμφωνα με μαρτυρίες- τόσο από τους αντικαθεστωτικούς, όσο και από τις δυνάμεις του Καντάφι, ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία.
Σε ανακοίνωσή της γίνεται αναφορά σε βασανιστήρια στην πόλη Ζαουίγια, τα οποία, όπως αναφέρει η οργάνωση του ΟΗΕ, διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι δεν θα επαναλάβουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Καντάφι, στη διάρκεια συνάντησής τους σε σχολείο της Μπιρ Τιρφάς, το οποίο λειτουργεί ως φυλακή για τους υποστηρικτές του Καντάφι και τους μισθοφόρους.
Τα μέλη της οργάνωσης έκαναν λόγο για κελιά στα οποία κρατούνται 125 άνθρωποι, αλλά και για περιπτώσεις ξυλοδαρμών.
Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε και στα βασανιστήρια από τις δυνάμεις του καθεστώτος στην φυλακή Αμπού Σαλίμ, όπου φρουροί κατηγορούνται για βιασμό των κρατουμένων.
«Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και άοπλοι πολίτες, εξαφανίστηκαν στις διάρκεια των συγκρούσεων», τονίζει η οργάνωση.
Αναμένεται πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μάλτα
Πλοίο, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500.000 ευρώ από τη Μάλτα αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τρίπολη.
Περισσότεροι από 400 τόνοι τροφίμων και 250 τόνοι φάρμακα φορτώθηκαν στο πλοίο Al Ensitisar στην πρωτεύουσα Βαλέτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπυ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Igo-Aid με έδρα τη Μάλτα.
Το ίδιο αλιευτικό είχε μεταφέρει βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς στη Μισράτα στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις.
Στο πλοίο επιβαίνουν 15 γιατροί, οι οποίοι θα μεταβούν αμέσως στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters