Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Εβρος: Παρανάλωμα πάνω από 47.000 στρέμματα
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 14:57
UPD:20:01

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου μαίνονται πύρινα μέτωπα, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

A- A A+

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου μαίνονται πύρινα μέτωπα, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Παρανάλωμα έχουν γίνει πάνω από 47.000 στρέμματα στο νότιο τμήμα του Έβρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης το καταστροφικό της έργο.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήδη από την Πέμπτη, ενώ έχει ζητηθεί και διεθνής συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα καναντέρ και άλλα τέσσερα ελικόπτερα. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν από το απόγευμα και δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει σπεύσει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου.

Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

Στην αστυνομία κρατείται εν τω μεταξύ ένας 49χρονος αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για την ταχεία χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Πολιτική Προστασία Έβρου, Διεύθυνση Δασών Έβρου κλπ), με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς υποβοήθηση του έργου τους.

Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη στην αντιμετώπιση της καταστροφής και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δεδομένου ότι με τη χαρτογράφηση και τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων, θα δοθεί η δυνατότητα της ακριβούς αποτύπωσης της έκτασης της καταστροφής.

Σε πύρινο κλοιό η Αρκαδία

Στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν σήμερα 16 πυρκαγιές, με πιο σημαντική αυτή που μαίνεται στην Αρκαδία.

Με πρωτοβουλία των κατοίκων εκκενώθηκαν τα χωριά Πάπαρη, Δάφνη και Μανιάτη. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Πάπαρη απ' όλες τις πλευρές και μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας στο χωριό.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό του Μανιάτη κι ότι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.

Κλειστός από τη φωτιά είναι ο δρόμος από τις Καλτεζές προς τον οικισμό Κουβέλια και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να μεταφερθούν στα χωριά Βλαχοκερασιά και Κολλίνες.

Όπως ανέφερε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η φωτιά που ξέσπασε στην Μεταξάδα Μεσσηνίας και η οποία ήταν πολύ κοντά στο χωριό ελέγχεται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

«Έχουμε επικεντρωθεί στο μέτωπο της Αρκαδίας, έχουν εκκενωθεί τρία χωριά και είναι απολύτως διασφαλισμένο ότι δεν θα υπάρξει καμία ανθρώπινη απώλεια. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην επεκταθεί η φωτιά προς το δάσος, των Καλτεζών», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι θα τη νύχτα θα γίνουν περιπολίες από εθελοντικές οργανώσεις, στα δασικά συμπλέγματα της περιφέρειας και κυρίως στο Μαίναλο, για να προστατευθούν οι περιοχές.

Πυρκαγιές στην υπόλοιπη Ελλάδα

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15.00 και στο δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο μέτωπό της, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Λίγο αργότερα εκδηλώθηκε ένα δεύτερο μέτωπο, πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους, μικρότερης όμως έκτασης που επίσης τέθηκε υπό έλεγο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Πλάκα Κερατέας στην Αττική.

Σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια ώρα πυρκαγιές: στις Ορθονιές Ζακύνθου, όπου επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο και στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά που έκαιγε στην περιοχή Φαλάσαρνα, στα Χανιά, αλλά και οι πυρκαγιές στις περιοχές Στάνος Αμφιλοχίας, Καλαπόδι Αταλάντης και Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, κοντά στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, κοντά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου.

Στο επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος ο Γ. Παπανδρέου

Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, το Συντονιστικό και Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.) όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη και το Διοικητή του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. Υποστράτηγο Κων/νο Πετρόπουλο, για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, καθώς και για την κατανομή των επίγειων και εναερίων δυνάμεων, κατά τις σημερινές πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες των πυροσβεστών, -μονίμων, συμβασιούχων και εθελοντών-, που επιχειρούν ακατάπαυστα, στα μέτωπα των πυρκαγιών, σε ολόκληρη τη χώρα.

Δύσκολη χαρακτήρισε από την πλευρά του τη σημερινή ημέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, καθώς όπως είπε, οι άνεμοι είναι δυνατοί, αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση και δυσκολεύουν τις προσπάθειες που κάνει η Πυροσβεστική.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι με συνεχή, όπως είπε, προσπάθεια, «με αυταπάρνηση όλη τη νύχτα και όλη τη μέρα, σε όλη τη χώρα και με όλα τα εναέρια μέσα στον αέρα και σε συνεργασία με όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις», η κατάσταση θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο.

«Προς το παρόν δίνουμε τη μάχη κυρίως στον Έβρο, στο Μεσολόγγι στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ζάκυνθο και βεβαίως στην Αρκαδία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στις πυρόπληκτες περιοχές του Εβρου

Τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του νομού Εβρου επισκέφθηκε σήμερα με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Αμυνας του κόμματος, Μαργαρίτη Τζίμα.

Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής και είχαν συνεργασία με το Γενικό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του Νομού Έβρου, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρη Γιαννακίδη και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη.

Εκκληση στην πολιτεία να στείλει περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, για να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής, απηύθυνε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο κ. Τζίμας.

«Το μέγεθος της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιο. Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές πολιτών και τις περιουσίες τους», τόνισε, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κατοίκους της περιοχής.

ΚΚΕ: Ενημέρωση από τον Χρ. Παπουτσή

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

ΛΑΟΣ: Να περιπολεί ο στρατός στις επίφοβες περιοχές

«Συνεχώς τα τελευταία έτη, η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου παρουσιάζει έξαρση των πυρκαγιών. Πόση σοφία χρειάζεται άραγε ώστε αυτή την περίοδο να περιπολούν οι δυνάμεις του στρατού στις επίφοβες περιοχές;», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Δημοκρατική Συμμαχία: Η κυβέρνηση έχει αφήσει τα δάση στην τύχη τους

Ελλείψεις όσον αφορά στη δασοπροστασία και ανύπαρκτες δράσεις αναδασώσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Όπως επισημαίνει η παράταξη, στην περίπτωση του Έβρου, η επέκταση της πυρκαγιάς σε πάνω από 30.000 στρέμματα σε δάσος «γεννάει εύλογα ερωτηματικά περί της αποτελεσματικότητας του συστήματος, που άλλωστε πάσχει δομικά από το 1998, όπως το επεσήμαναν από κοινού όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και στο τελευταίο πόρισμα της Βουλής, του 2008».

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει τα δάση της Ελλάδας στην τύχη τους. Οι αναδασώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες», παρατηρεί το κόμμα, επισημαίνοντας πως Η η υπόσχεση της κυβέρνησης για φυτεύσεις 100.000 στρεμμάτων στην τριπλοκαμένη Πεντέλη «ήταν ένα ακόμα ψεύδος».

Κάνει επίσης λόγο για επιδεικτική παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδα που επιτάσσει την αναδάσωση των καμένων. «Είναι καιρός η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ζητήσει ποινικές ευθύνες για τις περιοχές που, μετά την φωτιά, αφέθηκαν να ερημοποιηθούν κατά παράβαση του νόμου, αλλά κυρίως του ίδιου του ελληνικού Συντάγματος», καταλήγει.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά και για αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου 2011, σύμφωνα με το σχετικό χάρτη πρόβλεψης, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι περιφερειακές ενότητες που πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι εξής:

-Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

-Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

-Κορίνθου, Αργολίδας και Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

-Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).

-Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

-Σποράδων (Περιφέρεια Θεσσαλίας).

-Λήμνου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

-Έβρου και Θάσου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή