Β. Καρολίνα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τον κυκλώνα Αϊρίν

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 19:47
UPD:23:53
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

A- A A+

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Αϊρίν ανακοίνωσαν οι αρχές στη Βόρεια Καρολίνα.

Από νωρίτερα, χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χιλιάδες κάτοικοι στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας λόγω του κυκλώνα, που έφθασε κοντά στο Ακρωτήριο Λουκάουτ, στην ακτή της ανατολικής Βόρειας Καρολίνας, ελαφρώς εξασθενημένος, αλλά ακόμη ισχυρός. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο δίκτυο ύδρευσης.

Ο κυκλώνας, με ανέμους 140 χιλιομέτρων την ώρα, έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1 της κλίμακας έντασης Σαφίρ-Σίμπσον, η οποία έχει πέντε βαθμίδες, και κινείται βόρεια και βορειοανατολικά, προσέθεσε η αρμόδια αρχή, που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Για μεγάλη και επικίνδυνη καταιγίδα έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο. Και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ Μπιλ Ριντ δήλωσε πως τα θέρετρα του Νιου Τζέρσεϊ θα νιώσουν τις επιπτώσεις της καταγίδας το πρωί της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), ενώ προβλέπεται επίσης καταιγίδα στο Λονγκ Αιλαντ Σάουντ και τη Μητροπολιτική Νέα Υόρκη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης να τηρήσουν αυστηρά την εντολή για εκκένωση που έχουν λάβει χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, η οποία είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι ο τυφώναςπου πλησιάζει είναι επικίνδυνος και μπορεί να απειλήσει ζωές.

Περίπου 370.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές της Νέας Υόρκης που μπορεί να πλημμυρίσουν, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε τμήματα του Μπρούκλιν και του Κουίνς και του κέντρου του Μανχάταν, σημείωσε.

«Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και είναι ενάντιο στο νόμο» σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης από το Κόνεϊ Αιλαντ στο Μπρούκλιν.

Το μεσημέρι τοπική ώρα έκλεισε το μετρό καθώς και τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης. Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι. Όλες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Βαλτιμόρης διένειμαν το πρωί σάκους με άμμο στους κατοίκους της πόλης, η οποία έχει πολλές ζώνες στις οποίες μπορεί να προκληθούν πλημμύρες.

Το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό πως χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες εγκατέλειψαν πόλεις-θέρετρα κατά μήκος της παραλίας του Νιου Τζέρσεϊ ενόψει του ισχυρού κυκλώνα, η άφιξη του οποίου αναμένεται σε λίγες ώρες. Υποχρεωτικές εκκενώσεις κάλυψαν όλα τα παραλιακά θέρετρα της πολιτείας, περιλαμβανομένων των δημοφιλών Ατλάντικ Σίτι, Κέιπ Μέι και Λονγκ Μπιτς Αιλαντ και επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και θερινούς επισκέπτες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από την παραλία του Τζέρσεϊ τις τελευταίες 24 ώρες» δήλωσε το απόγευμα (τοπική ώρα) στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι, λέγοντας πως το 90% της Κομητείας Ατλάντικ κατά μήκος της παραλιακής τουριστικής ζώνης έχει εκΥκενωθεί.

«πάρχουν λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» δήλωσε ο Κρίστι, αναφερόμενος σε ηλικιωμένους στην περιοχή του Ατλάντικ Σίτι, όπου έστειλε επιπλέον λεωφορεία. «Θα περάσουμε μπροστά από αυτά τα συγκεκριμένα κτήρια» είπε ο Κρίστι. «Θα ανεβούμε και θα μιλήσουμε ατομικά σε αυτούς τους ηλικιωμένους πολίτες και θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά». «Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να σας συλλάβουμε ώστε να σας αναγκάσουμε να φύγετε, αλλά έχουμε την ασφάλειά σας πρώτα και περισσότερο απ΄όλα στο μυαλό μας».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Εθνοφρουρά έχει αναπτύξει 1.500 μέλη σε ολόκληρη την πολιτεία για να βοηθήσουν με τις εκκενώσεις και να συνδράμουν στα καταφύγια όπου έφθασαν ήδη χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να σωθούν από την καταιγίδα.

Αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Αϊρίν θα πλήξει την πολιτεία με ανέμους ταχύτητας τουλάχιστον 120 χιλιομέτρων την ώρα και βροχή 15-30 εκατοστών.

Σε έως και 2 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μετέδωσε το BBC.

Οι αρχές των περιοχών από τη Νέα Υόρκη ως και τη Βόρεια Καρολίνα έχουν κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ακτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διάκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Σε μήνυμά του χθες το βράδυ κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι «σοβαρές και ιστορικές».

Περίπου 98.000 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα πολεμικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τις βάσεις στη Φλόριντα, το Ντέλαγουερ και την Βιρτζίνια και τα πολεμικά πλοία από το λιμάνι του Χάμπτον Ρόουντς ανοίχτηκαν στη θάλασσα.

Ο κυκλώνας Αϊρίν έχει διάμετρο 820 χιλιόμετρα, το ένα τρίτο του συνολικού μήκους των ανατολικών ακτών της ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA.

Το 1938 ο κυκλώνας Νιου Ινγκλαντ που πέρασε 64 χιλιόμετρα από το Μανχάταν προκάλεσε ζημιές που αντιστοιχούν σήμερα σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει ο στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ στους New York Times.

Ο κυκλώνας Κατρίνα προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές - 100 δισεκατομμύρια δολάρια- το 2005 όταν έπληξε τη Νέα Ορλεάνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή