Τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, καθώς οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών πλησιάζουν στην παραλιακή πόλη, διαμηνύοντας ότι θα την καταλάβουν με τη βία αν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή της αποτύχουν.
«Τις τελευταίες 72 ώρες έχουμε εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σύρτης, όπως και σήμερα (Κυριακή), επειδή εξακολουθεί να υφίσταται απειλή για τον άμαχο πληθυσμό» δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανακοίνωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν την οδική αρτηρία ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σάμπχα, προπύργιο του Καντάφι στη νότια Λιβύη. Στόχος του είναι να προελάσουν στη Σάμπχα αφού πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι.
Εκανε ακόμη γνωστό πως επισκευάστηκε ένας αγωγός φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για την επανάληψη της τροφοδοσίας.
Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετωπίζει περίπου το 70% των νοικοκυριών στο κέντρο της Τρίπολης λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης. Ωστόσο, όπως δήλωσε αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη τα νοικοκυριά δεν στερούνται πόσιμου νερού, καθώς αυτό διανέμεται στα τεμένη.
Εν τω μεταξύ έγγραφο που επικαλείται εφημερίδα στο Λονδίνο αναφέρει ότι ο Καντάφι σχεδιάζει να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά του Καντάφι αποκαλύφθηκαν όταν βρέθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του Λίβυου πρωθυπουργού στην Τρίπολη από τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.
Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία 15ης Ιουλίου και αναφερόταν σε μια στρατηγική οκτώ σημείων για την κινητοποίηση των φυλών της Λιβύης με στόχο να εγκαθιδρυθεί εκ νέου ο έλεγχος του καθεστώτος στη χώρα.
«Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα όλοι οι αρχηγοί των φυλών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα έρθουν για να συναντήσουν και να ανακηρύξουν τον Καντάφι βασιλιά ή αυτοκράτορα» επισημαινόταν στο έγγραφο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Γουϊνέας Αλφα Κοντέ δήλωσε ότι η Γουϊνέα αναγνωρίζει επισήμως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών ως "τον νόμιμο και θεμιτό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού".
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Τζαμ-ι-Τζαμ ότι το Ιράν προσέφερε μυστικά ανθρωπιστική βοήθεια στους Λίβυους εξεγερμένους πριν από την πτώση της Τρίπολης.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από φυλακές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από τότε που κατελήφθη η Τρίπολη από τους αντικαθεστωτικούς, αλλά περίπου 50.000 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Επιπλέον, ο διευθυντής του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Λιβύης στο Ρας Λανούφ, στην ακτή της Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ότι αυτό έχει μείνει ανέπαφο παρά τις σφοδρές μάχες εκεί κοντά ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και προσέθεσε ότι το προσωπικό ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου διύλισης 220.000 βαρελιών την ημέρα.
Από την πλευρά της η λιβυκή πετρελαϊκή εταιρία AGOCO, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή στις πετρελαιοπηγές Σαρίρ και Μέσλα στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα φορτώσει το πρώτο αργό στον τερματισκό σταθμό του Τομπρούκ έως το τέλος του ίδιου μήνα.
Η αρχική παραγωγή θα είναι γύρω στα 60.000-100.000 βαρέλια την ημέρα και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των υπόγειων πετρελαιοπηγών.
Οι πετρελαιοπηγές στην ανατολική Λιβύη έχουν υποστεί ζημιές από στρατεύματα πιστά στον Μουάμαρ Καντάφι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 εργαζόμενοι. Οι ζημιές έχουν τώρα επιδιορθωθεί, δήλωσε η AGOCO, ενώ αξιωματούχοι των ανταρτών λένε πως έχουν συστήσει μία ειδική δύναμη ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουν τις πετρελαϊκές υποδομές από τους δολιοφθορείς.