«Απειλή για τη Λιβύη και όλο τον κόσμο» ο Καντάφι

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 11:21
UPD:12:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/CIRO FUSCO

A- A A+

Απειλή για τους Λίβυους και όλο τον κόσμο εξακολουθεί να αποτελεί ο Καντάφι, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα από το Κατάρ ο επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ.

Μιλώντας σε συνάντηση, που είχαν στη Ντόχα οι υπουργοί Αμυνας των χωρών που στηρίζουν την εξέγερση εναντίον του Καντάφι, ο επικεφαλής του ΕΜΣ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να υποστηρίζει το κίνημα.

«Ζητώ από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του να επιμείνουν στην προστασία μας από αυτόν τον τύραννο», υπογράμμισε.

Τέλος, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Καντάφι.

Από την πλευρά του ο Aμερικανός ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιρ, επικεφαλής της Διοίκησης Κοινών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ τόνισε: «Πιστεύουμε πως το καθεστώς Καντάφι βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση και έχουμε δεσμευτεί να δούμε αυτή την επιχείρηση να ολοκληρώνεται».

«Οι θύλακες των υποστηρικτών του Καντάφι μειώνονται μέρα με τη μέρα. Το καθεστώς δεν έχει τη δυνατότητα να οργανώσει μια ουσιαστική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λόκλιρ, οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου με βομβαρδισμούς ακριβείας.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μονάδα γιου του Καντάφι πίσω από την εκτέλεση κρατουμένων

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στρατιωτική μονάδα με επικεφαλής έναν από τους γιους του Καντάφι πιστεύεται ότι ευθύνεται για την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδων κρατουμένων σε αποθήκη κοντά στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τρεις ημέρες αργότερα η αποθήκη έπιασε φωτιά από άγνωστα αίτια. Μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην αποθήκη στην συνοικία Χαλίντα Φερζάν και μέτρησαν 45 απανθρακωμένα πτώματα, ενώ άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν έξω από την αποθήκη.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει πως πιστεύεται ότι την ομαδική δολοφονία διέπραξαν στις 23 Αυγούστου μέλη της Ταξιαρχίας Χάμις, που διοικείται από τον Χάμις Καντάφι. Σε ένα από τα κτήρια του συγκροτήματος ήταν γραμμένες στον τοίχο οι λέξεις «32η Ταξιαρχία», που αποτελεί τμήμα της στρατιωτικής μονάδας του Χάμις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή