Ευ. Βενιζέλος: O Λ. Κύρκος βρήκε το θάρρος να διατυπώσει απόψεις ενωτικές

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 23:33
UPD:30/08/2011 14:00
VIMEO.COM/EVENIZELOS

A- A A+

Στην απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου και του Λυκούργου Καλλέργη αναφέρθηκαν βουλευτές όλων των κομμάτων κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο Λεωνίδας Κύρκος βρήκε το θάρρος να τοποθετηθεί με έναν τρόπο, όπως πάντα απροκατάληπτο και ριζοσπαστικό, να διατυπώσει απόψεις συναινετικές, ενωτικές, δηλαδή προοδευτικές, τη στιγμή που στη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, διαμορφώνεται μία συντηρητική αντισυσπείρωση που θεωρεί ότι προοδευτική είναι η ακινησία και η διαφύλαξη των λεγομένων ''κεκτημένων δικαιωμάτων''», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη ο κ. Βενιζέλος επισήμανε: «ο Λυκούργος Καλλέργης είχε μια πολύ βαθειά συνείδηση της καταγωγής του, γιατί όπως γνωρίζετε η οικογένειά του συνδέεται με τις απαρχές του προοδευτικού, του σοσιαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Αυτό ήταν ενσωματωμένο στη σκέψη του, στο ήθος του και στη συμπεριφορά του».

«Ήταν ο άνθρωπος της Ευρώπης» ανέφερε για τον Λεωνίδα Κύρκο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι στο ευρωψηφοδέλτιο έπαιρνε πολύ περισσότερους ψήφους απ’ ό,τι έπαιρνε πολιτικά το ίδιο του το κόμμα (...) Πολλές φορές μπορεί να μην συμφωνούσες μαζί του. Aλλες να συμφωνούσες, άλλες να διαφωνούσες. Πάντα όμως, ήσουν αναγκασμένος να σέβεσαι και να υπολογίζεις αυτό το οποίο έλεγε, γιατί γνωρίζαμε όλοι ότι αυτό το οποίο λέει, το λέει ανιδιοτελώς, πάντα με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας, το συμφέρον του λαού, το συμφέρον των πολιτών».

«Αυτό που θυμάμαι και με παρακινεί πάντα στην προσφορά του Λεωνίδα Κύρκου στα πολιτικά πράγματα του τόπου, είναι η ανθρωπιά του, είναι ο τρόπος με τον οποίο κοίταζε τον παράγοντα άνθρωπο, ο τρόπος με τον οποίο έβγαζε από μέσα από τη σκέψη του, παρότι ο ίδιος είχε περάσει πολλά δεινά και πολύ δύσκολες στιγμές, την οποιαδήποτε έννοια μίσους, ρεβανσισμού, αντιπαλότητας και προσπαθούσε να κάνει την τοποθέτησή του δημιουργική» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου και τον θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και στα πολιτικά τους κόμματα» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, σημείωσε ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των εκλιπόντων με τον ΛΑΟΣ τουλάχιστον, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απύθμενες. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ήθος, εντιμότητα, συνέπεια στην πολιτική τους σκέψη και προπάντων ευγένεια στην εκφορά του πολιτικού λόγου».

«Τις τελευταίες ώρες, όλη η Ελλάδα νοιώθει φτωχότερη. Άνθρωπος με ''άλφα'' κεφαλαίο ο Λεωνίδας Κύρκος - ενεργός πολίτης που διετέλεσε και βουλευτής, αλλά υπήρξε πριν από όλα μεγάλος για δεκαετίες στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Λυκούργος Καλλέργης. Και οι δύο διαπρεπείς αγωνιστές της ζωής» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή