Αναβρασμός στα πανεπιστήμια

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 12:31
UPD:22:03

Πλατύ μέτωπο κατά της εφαρμογής του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργούν πανεπιστημιακοί και φοιτητές, λίγες ημέρες μετά την ψήφισή του σε κλίμα συναίνεσης από τη Βουλή.

A- A A+

Πλατύ μέτωπο κατά της εφαρμογής του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργούν πανεπιστημιακοί και φοιτητές, λίγες ημέρες μετά την ψήφισή του σε κλίμα συναίνεσης από τη Βουλή.

Οι πανεπιστημιακοί επαναφέρουν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας, με τις Συγκλήτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να έχουν προχωρήσει ήδη σε μεταφορά της εξεταστικής περιόδου. Την απόφαση να αναβάλει τις προγραμματισμένες εξετάσεις από την 1η μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου έλαβε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξουσιοδοτώντας παράλληλα το Πρυτανικό Συμβούλιο να προχωρήσει, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2045715 .

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε να μεταφέρει την εξεταστική περίοδο, που άρχιζε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 5 Σεπτεμβρίου. Σήμερα οι φοιτητές πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για καταλήψεις σχολών.

Την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων ως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε χθες και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι «ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Την ίδια στιγμή η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει ανακοινώσει την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση, επικαλούμενη την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου.

Σε καταλήψεις προχωρούν οι φοιτητές

Εν τω μεταξύ, σε κατάληψη του ιδρύματος προχώρησαν οι φοιτητές. Σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη. Έτσι, στον «αέρα» μένει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την οποία όσα μαθήματα χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών, θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Στην Αθήνα ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), και πρόσκεινται στο ΚΚΕ , από νωρίς το πρωί έχει αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμποδίζοντας την είσοδο. Το ίδιο προτίθενται να πράξουν φοιτητές του ΜΑΣ και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στο Κέντρο Ερευνών.

Παράλληλα, οι φοιτητές του Παντείου πραγματοποιούν από χθες πενθήμερη κατάληψη των σχολών του Πανεπιστημίου, ενώ από Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις.

Σε περίοδο κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει και οι φοιτητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Κατάληψη στη σχολή τους πραγματοποιούν ήδη από χθες και για μία εβδομάδα φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, ενώ σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Από τις 7.00 το πρωί, φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), όπου ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της συμμετοχής επιχειρήσεων σε ερευνητικά προγράμματα αλλά και κατά του νέου νόμου.

Το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και συμβολικές καταλήψεις σε άλλα κτήρια του ΑΠΘ, ενώ καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των Σχολών, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, προκειμένου να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις.

ΛΑΟΣ: Ο νόμος θα εφαρμοσθεί όσο κι αν επιμένουν οι καταληψίες

«Η κατάληψη των Πανεπιστημίων μπορεί να επιφέρει και την κατάλυση της κυβέρνησης», παρατήρησε με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο νόμος παραμένει νόμος και θα εφαρμοσθεί όσο και να επιμένουν οι χρόνιοι καταληψίες των πανεπιστημίων».

Δημοκρατική Συμμαχία: Απαράδεκτες ενέργειες οι καταλήψεις και η αναβολή εξεταστικών

Για «φθηνές και παλαιοκομματικές λογικές», οι οποίες παραδίδουν μαθήματα ανομίας και ασυνέπειας κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, με αφορμή τις καταλήψεις φοιτητών και τις αποφάσεις Συγκλήτων για αναβολή της εξεταστικής περιόδου.

«Οι αποφάσεις των Συγκλήτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσοβείου Πολυτεχνείου και οι καταλήψεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την αναβολή και μεταφορά των εξεταστικών, είναι απαράδεκτες», επισημαίνει ο κ. Ζαφειριάδης.

«Οι καθηγητές, αποφασίζουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, δίνοντας σε φοιτητικές μειοψηφίες, τη δυνατότητα να κλείσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οδηγώντας σε απόγνωση την πλειοψηφία των φοιτητών και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας», παρατηρεί.

Επισημαίνει τέλος την ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές ως προς τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης «αγνοώντας τους οπαδούς της στασιμότητας και της μιζέριας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή