Ενας ταραχοποιός, ένας καουμπόϊ, και τα τύμπανα του πολέμου

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 17:32

A- A A+

Δεν υπήρχε τίποτα καινούργιο στην ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος Μπους στα Ηνωμένα Εθνη. Δεν υπήρχαν νέες αποδείξεις ότι το Ιράκ βρίσκεται κοντά σε μια ατομική βόμβα ή ότι σχετίζεται με τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν ή μπορεί να επιτεθούν στο μέλλον εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καινούργιο ήταν το πλαίσιο στο οποίο ο Μπους παρουσίασε τα επιχειρήματά του, σημειώνει ο Ουίλιαμ Σέιλταν, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού «Slate».

Γύρω του ήταν παραταγμένοι δεκάδες comme il faut διπλωμάτες, που έμοιαζαν ανήσυχοι. Aυτό που φαινόταν να τους απασχολεί ήταν: Τι πρέπει να του προσφέρουμε για να τον πείσουμε να μην κάνει το χειρότερο δυνατό;

Για τους διπλωμάτες και τους ηγέτες των χωρών τους, το ερώτημα αυτό δεν είναι καινούργιο. Το έχουν διατυπώσει και το έχουν απαντήσει πολλές φορές στο παρελθόν, σε σχέση με τον Σαντάμ Χουσεϊν. Αυτός ήταν πάντα ο ταραχοποιός, ο άνθρωπος που χρειάζεται συνεχή προσοχή, ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει κάτι τρελό αν τον αφήσουν ανικανοποίητο. Τώρα, ένας άλλος καουμπόϊ μπαίνει στο χωριό, λιγότερο τρελός αλλά με πολύ περισσότερα πιστόλια: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επί της ουσίας, τα επιχειρήματα του Μπους εναντίον του Σαντάμ είναι στον αέρα. Η σχέση μεταξύ του καθεστώτος και της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχει αποδειχθεί.

Στο Ιράκ, πρόσθεσε ο Μπους, βασανίζουν τα παιδιά μπροστά στους γονείς τους, λες και ο βασανισμός των παιδιών σε άλλες χώρες απουσία των γονέων τους είναι λιγότερο αποκρουστικός.

Ούτε ο κίνδυνος να αποκτήσει ο Σαντάμ πυρηνικά όπλα κατέστη δυνατό να τεκμηριωθεί. Ο Σαντάμ προσπάθησε να αγοράσει σωλήνες αλουμινίου, είπε ο Μπους. Τους αγόρασε τελικά και τι σκοπεύει να τους κάνει;

Ο Σαντάμ, συνέχισε ο Μπους, έχει συναντηθεί πολλές φορές με τους πυρηνικούς του επιστήμονες, γεγονός που αποδεικνύει την επιθυμία του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Λες και δεν έχουν την ίδια επιθυμία τόσοι άλλοι αρχηγοί κρατών.

Σήμερα, η Ουάσινγκτον αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα και έντονο σκεπτικισμό την απόφαση της Βαγδάτης, να δεχτεί και μάλιστα χωρίς όρους, την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του Σαντάμ με τον ΟΗΕ έχει καταντήσει ανέκδοτο. Ο ιρακινός ηγέτης έχει καταπατήσει όλες τις δεσμεύσεις του και έχει περιφρονήσει όλες τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπάρχει πάντα ένας νέος γύρος συνομιλιών, όπου ερευνώνται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο Σαντάμ θα τηρούσε τις υποσχέσεις που έδωσε στον προηγούμενο γύρο.

Αν ο ΟΗΕ δεν επιβάλει την τήρηση των συμφωνιών για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δεν θα μπορέσει ποτέ να σταματήσει οποιονδήποτε πόλεμο και να επιβάλει οποιαδήποτε συμφωνία. Παντού θα επικρατεί η ωμή δύναμη.

Ο Μπους επανειλημμένως έχει αναφερθεί στον «άξονα του κακού». Το να επικαλείσαι το κακό είναι ένα καλό μέσο δημαγωγίας, αλλά ένας υπερβολικά ισχυρός εχθρός για να τον καταρρίψει κανείς με έναν πύραυλο.

Ο Μπους είναι αποφασισμένος. Επιθυμεί τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, επιθυμεί την ανατροπή του Σαντάμ, είτε επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είτε όχι.

Κάποιοι αρθρογράφοι, όπως ο Antrew Gumbel στον «Ιndependent» βλέπουν σε αυτή την εμμονή μία εκδούλευση στους φίλους που διαθέτει στη βιομηχανία του πετρελαίου και στο στρατιωτικό-βιομηχανικό λόμπι.

Ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ήταν διευθύνων σύμβουλος της τεξανής εταιρείας Ηalliburton όταν αυτή ανέλαβε, το 1998, και μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράκ, την αποκατάσταση των πετρελαιαγωγών του Σαντάμ.

Από τότε που διορίστηκε αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τσέινι διέκοψε, επισήμως, κάθε σχέση με τον πρώην εργοδότη του. Είναι σχεδόν βέβαιο, όμως, πως η Ηalliburton -η οποία αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο- θα αποκομίσει και πάλι τεράστια κέρδη σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Ο νυν υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έχει αναφερθεί πολλάκις στο ιρακινό οπλοστάσιο που συμπεριλαμβάνει όπλα μαζικής καταστροφής. Το 1983, όμως, όταν ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ρίγκαν στο Ιράκ, είχε κάνει τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι το Ιράκ χρησιμοποιούσε αέριο νεύρων στον πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιδιώκει να στείλει διά θαλάσσης στρατιωτικά οχήματα και εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρομαχικά από την Ευρώπη στον Κόλπο, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ναυτιλιακές πηγές. Η Ουάσινγκτον κτυπάει τα «τύμπανα του πολέμου», και οι «Τimes» τοποθετούν την επίθεση μέσα στο Νοέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/16/244923.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή