Νέα πυρά από την αντιπολίτευση για τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 13:50
A- A A+

Συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το θέμα της συμμετοχής των ΜΚΟ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μετά και τις χθεσινές επισημάνσεις του προέδρου του ΑΣΕΟ, Γ. Βέη, ο οποίος πήρε αποστάσεις από το θέμα.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την ετήσια έκθεση της Αρχής, ο κ. Βέης δήλωσε «πολύ διστακτικός» αναφορικά με τη μεσολάβηση των ΜΚΟ στα προγράμματα απασχόλησης ανέργων και τόνισε μάλιστα ότι έχει μεταφέρει τις επιφυλάξεις του για το θέμα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Διευκρίνισε επίσης ότι το ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να έχει καμία ανάμειξη στα εν λόγω προγράμματα.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα ο Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «φάμπρικα διορισμών με ΜΚΟ», πολλές από τις οποίες, όπως είπε, ιδρύθηκαν σε μια νύχτα από κομματικούς εγκαθέτους».

«Μετά τις αποκαλύψεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Βέη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, καθώς πιάστηκε “με την γίδα στην πλάτη” στη σκανδαλώδη ιστορία των προσλήψεων μέσω αμαρτωλών ΜΚΟ», σχολίασε.

Επισήμανε μάλιστα ότι κανείς, πλέον, δεν αμφιβάλλει «για τη διάτρητη διαδικασία προσλήψεων συμβασιούχων» που επέλεξε η κυβέρνηση και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέσει, αφού «ο αρμόδιος υπουργός “σφυρίζει αδιάφορα”». «Το εμπόριο της ελπίδας στους ανέργους, που επισήμως ξεπερνούν τους 850.000, πρέπει να λάβει τέλος», διαμήνυσε.

Το ζήτημα έφερε εν τω μεταξύ στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή, όπως επισημαίνει, το «μεγαλοπρεπές άδειασμα των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ».

Ο κ. Παπαδημούλης επικαλείται απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΑΣΕΠ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με το οποίο, όπως τονίζει, «άδειασε» προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό κ.Κουτρουμάνη, και αποκάλυψε «ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί, αλλά και δεν νομιμοποιείται, να ελέγξει τις προσλήψεις 55.000 ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω των ΜΚΟ».

«Μετά και την δήλωση του προέδρου του ΑΣΕΠ ότι η ανεξάρτητη αρχή είναι αναρμόδια να ελέγξει την σχετική διαδικασία γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο συγκεκριμένο μοντέλο που προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες για τα πελατειακά του χαρακτηριστικά, ακόμα και από δεκάδες κυβερνητικούς βουλευτές;», διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στην πρόσληψη των ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά και να πάρει θέση για την «εμπλοκή κυβερνητικών βουλευτών στην κατασκευή ΜΚΟ με τη λογική του παραμάγαζου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή