«Φρένο» στα σενάρια περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων έβαλε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ υπογράμμισε ότι οι συγκλίσεις είναι μεν απαραίτητες αλλά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει μπροστά.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τελειώνουν αυτά τα σενάρια, γιατί, όπως είπε, επανέρχονται συνεχώς και δημιουργούν ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά της κυβέρνησης.
«Θα είναι και εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη συναίνεση ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει κάθε διάθεση να δημιουργεί εθνικές συνεννοήσεις, ωστόσο πρέπει να δούμε αν υπάρχει και από την άλλη πλευρά. Χρησιμοποιώντας μάλιστα ποδοσφαιρική ορολογία, σημείωσε ότι «η μπάλα, τώρα, είναι στο γήπεδό τους».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η εφαρμογή των νόμων και των πολιτικών είναι λοιπόν ένα κρίσιμο μέτωπο, στο οποίο «θα κριθούμε εντός και εκτός της χώρας».
Σημείωσε μάλιστα ότι χρειάζεται να γίνει μια συζήτηση - άτυπα έστω - μεταξύ των υπουργών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του κόμματος, «για να δούμε και από την εμπειρία που είχαμε δυο χρόνια τώρα, πώς θα λειτουργήσουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, με όλα τα θετικά που πετύχαμε, αλλά και για να βελτιωθούμε περαιτέρω».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε σε αυτό το σημείο ότι δεν αρκεί η πολιτική βούληση, αλλά χρειάζεται και η συλλογική βούληση, η οποία, όπως είπε, ως αντικείμενο, ενέχει τη διαδικασία του διαλόγου, της διαβούλευσης.
«Αρα, λοιπόν, με τους ΚΤΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με το κόμμα, με την κοινωνία, μέσα από το διαδίκτυο, πρέπει να επιδιώκουμε συνεχώς το διάλογο και τη διαβούλευση», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμη η συνεχής παρακολούθηση όσων αποφασίζονται και νομοθετούνται. «Κανένας δεν μπορεί να μας πει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε τις αγκυλώσεις και τις αντιλήψεις πολλών ετών στη μάχη της εφαρμογής», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο θέμα της συγχώνευσης φορέων με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και ζήτησε, σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο, να προχωρήσει η εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν, αλλά και να ενημερωθεί μέχρι την Παρασκευή, γραπτά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί δύο τρεις πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες ανά Υπουργείο, για το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.
ΝΔ: «Ανέκδοτο» τα περί συναινετικής στάσης
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ. «Μόνο ως χιούμορ θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις αναφορές του κ. Παπανδρέου για συναινετική στάση του ιδίου και του κόμματός του πριν τις εκλογές του 2009», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης.
«Tι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Τη συμμετοχή του σε αποκλεισμούς λιμανιών όπως αυτή του Πειραιά; Την περίοδο της συζήτησης του Ασφαλιστικού, όταν αποχωρούσε από τη Βουλή για να ενωθεί με τους διαδηλωτές και να αποκλείσουν το υπουργείο Εργασίας; Ή τους στενούς του συνεργάτες, όπως τον κ. Παπακωνσταντίνου, που εισέβαλαν και έκαναν καταλήψεις σε Δημόσιους Οργανισμούς όπως η ΔΕΗ;», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά τη συναινετική στάση του κ. Παπανδρέου στα θέματα της Παιδείας, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε: «ποιος ξεχνάει ότι ακόμα και αυτά τα οποία πίστευε, όπως το άρθρο 16 στην αλλαγή του Συντάγματος για την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν τόλμησε να τα υποστηρίξει λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός του».
Σχετικά με τις αναφορές του κ. Παπανδρέου περί ανυπόστατης σεναριολογίας, για πρόωρες εκλογές και συγκυβερνήσεις, ο εκπρόσωπος της ΝΔ προέτρεψε τον Πρωθυπουργό «να τις απευθύνει στους υπουργούς του, οι οποίοι συστηματικά δίνουν τροφή για τέτοια σενάρια».
Καταλήγοντας δε τόνισε: «Στο... ''ανέκδοτο'' περί συναινετικής στάσης του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2009, δεν ξέρουμε τι γνώμη έχει ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος μόλις προ ημερών μίλησε για τον δημαγωγικό πολιτικό λόγο του κόμματός του την περίοδο εκείνη».