«Έρημος» του Κάρλο Μικελστέτερ στα Αισχύλεια

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 13:51
UPD:13:54
A- A A+

Ένας μόνο ηθοποιός, βρίσκεται στο κέντρο του άδειου σκηνικού χώρου στην παράσταση, «Έρημος» του Κάρλο Μικελστέτερ σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, που θα παρουσιάσει το θέατρο Αττις στις 4 Σεπτεμβρίου στα Αισχύλεια.

Η διασκευή των Πάολο Μουζίο και Θεόδωρου Τερζόπουλου στο φιλοσοφικό και ποιητικό κείμενο του Κάρλο Μικελστέτερ, «Έρημος» μεταμορφώνει τον ηθοποιό σε πολυρυθμική μηχανή που μάχεται με τις στοιχειώδεις δυνάμεις της φύσης, όπως αυτή της βαρύτητας. Ένταση, πάθος, υποδειγματική χρήση του χρόνου και η κραυγή Ελελεύ να βγαίνει από τα κείμενα του Ηράκλειτου για τη φωτιά. Στο βλέμμα του μια ανεξερεύνητη απόσταση, ο νους του χαμένος κάπου αλλού, απ’ όπου πηγάζουν άπιαστα οράματα, αποσπάσματα από ιστορίες, βίαιες βλασφημίες, εκφράσεις μιας φωνής, απελπισμένης και καθαρής, στην προσπάθειά της να φτιάξει το λαβύρινθο στον οποίο χάνεται σε μια περιπέτεια της σκέψης συνταρακτικής έντασης.

Ο Κάρλο Μικελστέτερ γεννήθηκε στη Γκορίτσια της Ιταλίας το 1887, από γονείς ιταλοεβραίους. Τα κείμενα που ο ίδιος συγκέντρωσε για την πτυχιακή του εργασία με τον τίτλο Πειθώ και Ρητορική αποτελούν ένα ετερογενές σύνολο του οποίου η έντονη ποιητική διάσταση βρίσκεται σε μια απελπισμένη φωνή. Ο Μικελστέτερ αυτοκτόνησε το 1910 στα 23 του χρόνια, ήταν προικισμένος με βλέμμα ποτισμένο με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και ταυτόχρονα γερά ριζωμένο στην κλασική σκέψη.

Η φύση της σκέψης του Μικελστέτερ, με βαθιές ρίζες στην ανατολή και στη δύση, στον 19ο αιώνα και στην κλασική εποχή, αποτελεί το κοινό έδαφος της συνεργασίας του Ιταλού ηθοποιού Πάολο Μουζίο με τον Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο.

Ερμηνευουν οι Πάολο Μουζίο και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος.

Πληροφορίες

Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Προτεινόμενα για εσάς