«Το τελευταίο Μετρό» του Τρυφώ

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 14:16
UPD:03/12/2012 14:34

Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «Το τελευταίο Μετρό» του Τρυφώ, με τους Κατρίν Ντενέβ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ προβάλλεται από σήμερα στους κινηματογράφους.

A- A A+

Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «Το τελευταίο Μετρό» του Τρυφώ, με τους Κατρίν Ντενέβ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ προβάλλεται από σήμερα στους κινηματογράφους.

Παρίσι, 1942, στην κατειλημμένη από τους Ναζί γαλλική πρωτεύουσα, η Μαριόν, μια πρώην κινηματογραφική σταρ, και τώρα διάσημη ηθοποιός του θεάτρου, διευθύνει το θέατρο της Μονμάρτης. Ο άντρας της, Λουκά, που είναι Εβραίος στην καταγωγή, κρύβεται στο υπόγειο του θεάτρου. Για να αντιμετωπίσει τα διάφορα οικονομικά προβλήματα και να κρατήσει το θέατρο ζωντανό, η Μαριόν θα θελήσει να ανεβάσει μια νέα παράσταση και θα προσλάβει ως πρωταγωνιστή τον Μπερνάρ, έναν ανερχόμενο ηθοποιό και τότε η ζωή της θα αναστατωθεί ακόμα περισσότερο.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο γεγονός ότι κατά της διάρκεια της κατοχής οι Παριζιάνοι που έβγαιναν έξω, έπρεπε να προλάβουν το τελευταίο τρένο (μετρό) για να γυρίσουν σπίτι. Αυτό γινόταν γιατί δεν έπρεπε να σπάσουν την αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει οι Ναζί. Κατά τη διάρκεια των παγωμένων χειμώνων εκείνης της εποχής, που δεν υπήρχε τρόπος να βρουν κάρβουνα για να διατηρήσουν τα σπίτια τους ζεστά, πολλοί Παριζιάνοι λοιπόν κατέφευγαν στα θέατρα, που είχαν θέρμανση, και παρακολουθούσαν τις παραστάσεις, οι οποίες τελείωναν την ώρα ακριβώς που προλάβαινες το τελευταίο τρένο για το σπίτι.

Ο Τρυφώ αποφάσισε να κάνει Το τελευταίο Μετρό το 1979, ως δεύτερο μέρος μιας τριλογίας πάνω στις παραστατικές τέχνες. Η πρώτη ταινία ήταν η περίφημη «Αμερικανικη Νύχτα» (1973) ενώ το τρίτο μέρος της που θα λεγόταν L’ agence magique, δεν γυρίστηκε τελικά ποτέ, λόγω του θανάτου του Τρυφώ το 1984. H ταινία, κερδίσε 10 βραβεία Σεζάρ, μέσα σε αυτά και καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, για τον Τρυφώ.

Πληροφορίες

Από την 1η Σεπτεμβρίου

Κινηματογράφος Σινέ Ψυρρή, Σαρρή 40-44

Προτεινόμενα για εσάς