«Τα φαινόμενα ανομίας βλάπτουν την εθνική προσπάθεια»

Μήνυμα Ηλ. Μόσιαλου προς τους εστιάτορες
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 16:05
UPD:17:51
EUROKINISSI/ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

A- A A+

Κάλεσμα στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης που αντιδρούν στο μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, να μην προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «υπονομεύει τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας».

«Καταβάλλουμε μια πρωτόγνωρη εθνική προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, συμπληρώνοντας πως «τα φαινόμενα ανομίας και όσοι τα προωθούν βλάπτουν την προσπάθεια αυτή».

«Καλούμε», πρόσθεσε, «όσους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μιλούν για στάση πληρωμών προς το δημόσιο, να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας».

ΥΠΟΙΚ: Προκλητικό και σκόπιμο λάθος η παραβίαση του νόμου

Πιο αυστηρό μήνυμα προς τους επιχειρηματίες στέλνει σήμερα και το υπουργίο Οικονομικών, το οποίο τονίζει πως «όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο "λάθος"».

«Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Καλούνται μάλιστα οι πολίτες «αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων» να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές.

«Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%», συμπληρώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, μέτρο το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αποτελεί «αιτία πολέμου» για μεγάλη μερίδα επαγγελματιών του κλάδου.

Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αφού υποστήριξε ότι το μέτρο θα λειτουργήσει, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή «αν πρώτα όμως συμφωνήσουμε για απλά μέτρα απόδοσης του φόρου».

ΝΔ: Το λάθος δεν αντιμετωπίζεται με άλλο λάθος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, χαρακτηρίζοντάς την ανίκανη και αναποτελεσματική, καταδίκασε πάντως ενδεχόμενη στάση πληρωμών των επιχειρηματιών που πλήττονται προς το δημόσιο.

«Από σήμερα ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να τιμωρήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους, επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αναποτελεσματική», τόνισε ο κ. Μιχελάκης και εκτίμησε ότι απειλούνται με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Έχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος, την αδικία αυτή να την ομολογούν και δημόσια. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι όταν μπορέσουν και γίνουν αποτελεσματικοί θα πάρουν πίσω το καταστροφικό αυτό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

«Όμως», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «η πραγματική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν τέτοια ανευθυνότητα» και ζήτησε το μέτρο να αποσυρθεί άμεσα.

Ως προς τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των εστιάτορων, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι «το λάθος δεν αντιμετωπίζεται με ένα άλλο λάθος».

Οπως είπε, «η εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης ότι θα καταφύγουν στο κίνημα "δεν πληρώνω", μας βρίσκει αντίθετους».

«Τέτοιες πρακτικές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα», κατέληξε.

Αντίθετος στην αύξηση του ΦΠΑ ο ΛΑΟΣ

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν ανέκαθεν οι στυλοβάτες της οικονομίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μεταλλαγούν σε νεκροθάφτες…» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώητης.

ΔΗΣΥ: Η αύξηση του ΦΠΑ θα εξελιχθεί σε τραγωδία

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξελιχθεί σε τραγωδία για την οικονομία και την κυβέρνηση», εκτιμά η Δημοκρατική Συμμαχία, συμπληρώνοντας ότι «τα έσοδα που ελπίζει γραφειοκρατικά να εισπράξει δεν θα εισπραχθούν, η φοροδιαφυγή θα οργιάσει και η αγορά θα γονατίσει, φέρνοντας νέα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα».

«Η κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει τους οικονομικούς στόχους, αν είχε ήδη τολμήσει να προχωρήσει στις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών που δεν χρειάζονται και περιόριζε τις πρωτογενείς δαπάνες του κράτους που αυξήθηκαν μέσα σε επτά μήνες κατά 5%», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή