Νίκη πρωτιάς για την Εθνική μέσα στο Ισραήλ

1-0 για τα προκριματικά του Euro 2012
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011 18:11
UPD:23:14
REUTERS/DARREN WHITESIDE

A- A A+

Αυτή η Εθνική είναι «φτιαγμένη» από άλλο μέταλλο. Καμία σχέση με αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου σαν σύνολο. Εκεί που οι σύλλογοι μας αποτυγχάνουν, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με τα «γαλανόλευκα» θριαμβεύει.

Στο ίδιο γήπεδο, το Μπλούμφιλντ του Τελ Αβίβ, όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρσι και φέτος αναγκάστηκαν να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι, οι Έλληνες διεθνείς έγραψαν άλλη μια χρυσή σελίδα. Το 1-0, με το οποίο επικράτησαν των Ισραηλινών τους στέλνει με το ένα πόδι στα τελικά του Euro 2012, που θα διεξαχθεί του χρόνου το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Η νίκη αυτή, βέβαια, δεν είναι τίποτα το ασυνήθιστο για μια ομάδα, που έχει να θυμάται πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και πολύ μεγαλύτερους θριάμβους. Ακολουθώντας τη συνταγή του Ότο Ρεχάγκελ, ο Φερνάντο Σάντος είδε τους παίκτες του να αριστεύουν για μια ακόμα φορά αμυντικά, να παίζουν σκληρά στο κέντρο και σε μια από τις ελάχιστες φάσεις που δημιουργούν, να σκοράρουν.

Η Εθνική ήταν ανώτερη στη συντριπτική διάρκεια του αγώνα, παρότι αυτός διεξήχθη ντάλα μεσημέρι στις χειρότερες δυνατές συνθήκες για ποδόσφαιρο και παρότι οι δυο αλλαγές της ήταν αναγκαστικές (του Μάκου αντί του Καφέ και του Φετφατζίδη αντί του Νίνη). Είχε τον έλεγχο και κατάφερε να κυκλοφορήσει τη μπάλα ενάντια σε αντιπάλους, που μιλούσαν πολύ περισσότερο έξω, παρά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και δίκαια μπορεί να καυχιέται για την επικράτησή της.

Επιθετικά μπορεί να μην εντυπωσίαζε, είναι η αλήθεια, αλλά το γκολ το έψαχνε. Είτε με αντεπιθέσεις, είτε με πολλά γεμίσματα. Φάσεις, όμως, δεν είχε. Μόνο υποψίες. Αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι αντίπαλοι αυτής της ομάδας από την εποχή του «μαγικού» καλοκαιριού στην Πορτογαλία, μίση ευκαιρία να έχει, την στέλνει στα δίχτυα...

Μια τέτοια περίπτωση ήταν το μοναδικό γκολ στο 90λεπτο. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας, σε ένα διάστημα που οι διεθνείς μας πίεζαν, οι Ισραηλινοί έκαναν το μοιραίο λάθος. Ο Νίνης πήρε τη μπάλα αρκετά έξω από την περιοχή τους, αλλά με παλικαρίσια ενέργεια έφτασε μέχρι έξω από αυτή και με δυνατό σουτ κεραυνοβόλησε τον Αουάτ.

Το Ισραήλ ξύπνησε άγαρμπα μετά το 1-0 και έκλεισε την Εθνική στα καρέ της (με τη βοήθεια και των υπερβολικά μεροληπτικών υπέρ των γηπεδούχων σφυριγμάτων του Σκοτσέζου διαιτητή Κρεγκ Τόμσον). Τις αντοχές, όμως και τα νεύρα για να γυρίσει το ματς ενάντια σε μια αμυντικογεννή ομάδα, όπως η δική μας, δεν τα είχε. Αναμενόμενα, λοιπόν, το τέλος το βρήκε με σκυμμένο το κεφάλι.

Με 17 βαθμούς πλέον η Εθνική προηγείται στον 6ο προκριματικό όμιλο με έναν πόντο της Κροατίας (νίκησε με 3-1 τη Μάλτα) και τέσσερις των σημερινών της αντιπάλων, που έχουν και παιχνίδι περισσότερο.

Οι συνθέσεις:

Ισραήλ (Λουίς Φερναντές): Αουάτ, Σπούνκιν, Μπεν Χαΐμ, Α. Κοέν (61' Νάτχο), Μπεναγιούν, Ρεφαέλοβ, Ζάχαβι (55' Χέμεντ), Καγιάλ, Σέχτερ (55' Ντάμαρ), Γκέρσον, Μπεν Χαρούς

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Κ. Παπαδόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Ζαραδούκας, Κατσουράνης, Καφές (42' λ.τρ. Μάκος), Καραγκούνης, Νίνης (77' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (84' Μανιάτης)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις