Τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Συρίας καταδίκασε η Μόσχα

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011 10:29
UPD:11:30
A- A A+

Tις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συρία, καταδίκασε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας πως τέτοιου είδους μονομερείς κυρώσεις «δεν θα οδηγήσουν σε κάτι καλό».

«Πιστεύουμε πάντα πως οι μονομερείς κυρώσεις δεν θα οδηγήσουν σε κάτι καλό. Αυτές (οι κυρώσεις) θα καταστρέψουν κάθε προσπάθεια προσέγγισης της κρίσης ως εταίροι», υπογράμμισε ο Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου των πρώην σοβιετικών κρατών στην Ντουσαμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν.

«Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Aυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, h Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε απαγόρευση στις αγορές πετρελαίου από τη Συρία και αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά μιας συριακής τράπεζας και δύο εταιριών.

Οι νέες κυρώσεις είναι οι πρώτες της ΕΕ με στόχο την συριακή βιομηχανία σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κεφάλαια του αλ Ασαντ ώστε να αναγκαστεί να σταματήσει την πεντάμηνη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο διάστημα αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες «δεν προχωρούν τόσο μακριά» όσο η απαγόρευση των επενδύσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα, θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στην πρόσβαση του αλ Ασαντ στα κεφάλαιά του.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ θα έχουν περισσότερες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, αλλά ειδικοί στον βιομηχανικό τομέα υποστηρίζουν πως η ΕΕ θα πρέπει να ξεπεράσει την απροθυμία ορισμένων μελών της, με δεδομένο ότι ευρωπαϊκές εταιρίες όπως η αγγλο-ολλανδική Shell και η γαλλική Total είναι βασικοί επενδυτές στη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή