Μήνυμα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα για τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011 18:55
UPD:21/09/2011 13:39
A- A A+

Κάλεσμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί «με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας στις νέες απειλές της Αγκυρας σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε πως είναι παράνομο να κάνει η Λευκωσία έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που, όπως υποστήριξε, «δεν της ανήκουν». Υπαινίχθηκε μάλιστα αποστολή του τουρκικού στόλου για προάσπιση των δικαιωμάτων της, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το ναυτικό και εκπαιδεύονται οι ναύτες του.

«Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό», παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας.

Σημείωσε παράλληλα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική «μηδενικών προβλημάτων».

«Για το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί. Αλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει», κατέληξε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας , Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Real news εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών ενεργειών».

Επισήμανε ακόμη ότι οι τουρκικές απειλές στρέφονται κατά της διεθνούς νομιμότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν χρειαστεί η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή