Στις 20/9 στη Ν.Υόρκη η επόμενη διάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης»

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011 20:12
UPD:20:17
A- A A+

Στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Οι δυτικές δυνάμεις συναντήθηκαν με την νέα προσωρινή ηγεσία της Λιβύης, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στο Παρίσι την Πέμπτη σε μια πρώτη διάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης αξίας 2,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επανέλαβε επιπλέον ότι η Ιταλία θα διατηρήσει το ρόλο της ως βασικός εταίρος της Λιβύης στον πετρελαϊκό τομέα.

Ο ιταλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni είναι ο μεγαλύτερος ξένος φορέας εκμετάλλευσης του πετρελαίου της Λιβύης, και παρήγαγε ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 270.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2010.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, που βρίσκεται στη Λιβύη από το 1959, έχει συμβάσεις παραγωγής πετρελαίου που ισχύουν έως το 2042, και συμβάσεις παραγωγής φυσικού αερίου έως το 2047.

Ο Eni έχει πει ότι ελπίζει να επανεκκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Λιβύη στα μέσα Οκτωβρίου. Η Λιβύη καλύπτει περίπου το 12% των αναγκών της Ιταλίας σε φυσικό αέριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή