Λίβυη: «Ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ

Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2011 21:59
UPD:05/09/2011 07:23
A- A A+

Σε αδιέξοδο κατέληξαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών των νέων αρχών, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνικής παράδοσης των οπαδών του Καντάφι στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

«Αφήνω τον διοικητή των αντι-κανταφικών δυνάμεων να διαχειριστεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Αμπντάλα Κενσίλ ερωτηθείς για το αν θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη επίθεση, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν για αρκετές ημέρες.

Διαπραγματευτής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που βρίσκεται έξω από την πόλη, δήλωσε επίσης νωρίτερα πως οι συνομιλίες τελείωσαν. «Χθες έγιναν όλα, μας ζήτησαν περισσότεροι χρόνο και τους δώσαμε μερικές παραπάνω ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο Μαχμούντ Αμπντούλ Αζίζ.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης έχουν εντοπίσει πού μπορεί να βρίσκεται ο Καντάφι.

Ο ανταποκριτής του δικτύου επικαλέστηκε τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στην Τρίπολη, Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτζ, ωστόσο δεν ανέφερε την τοποθεσία.

Την ίδια ώρα στην Τρίπολη, η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς έπειτα από τις μάχες του προηγούμενου μήνα. Η κίνηση στην λιβυκή πρωτεύουσα είναι πυκνή καθώς η προμήθεια σε καύσιμα βελτιώθηκε.

Οπως δήλωσαν οι νέες αρχές της χώρας, η πόλη «εντός των προσεχών ημερών» θα εφοδιαστεί εκ νέου με νερό, μετά την εξασφάλιση του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους ενός σημαντικού αγωγού που μεταφέρει νερό από υδροφόρους ορίζοντες της ερήμου σε παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν σχέδιά τους προκειμένου να ελέγξουν τους βαριά οπλισμένους μαχητές τους και να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν χιλιάδες από αυτούς στην αστυνομική δύναμη και να βρουν δουλειά για άλλους.

«Χρειαζόμαστε τους επαναστάτες μόνο για τον πρώτο μήνα. Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσουμε σήμερα για να περιλάβουμε 3.000 από τους επαναστάτες στο υπουργείο Εσωτερικών οι οποίοι θα εκπαιδευθούν και θα εργαστούν στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αχμαντ Ντάρατ.

Ανέφερε επίσης ότι οι υπόλοιποι από αυτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις ή είναι οικοδόμοι και οι οποίοι δεν θέλουν να είναι στην αστυνομία θα παραδώσουν τα όπλα τους. «Είναι απλώς θέμα χρόνου και οργάνωσης», παρατήρησε.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως θα υπάρξουν επίσης προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανενσωμάτωσης για εκείνους που πολέμησαν για τον Καντάφι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή