Νέα αιματηρά επεισόδια στη Συρία

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 06:13

Όπως ανέφεραν ακτιβιστές οι οποίοι εδρεύουν στο Λίβανο, οι υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκας, την Κυριακή στη βορειοδυτική και στην κεντρική Συρία.

A- A A+

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επεισόδια στη Συρία, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) άσκησε πίεση στην κυβέρνηση ώστε να παραχωρήσει ιατρική πρόσβαση στους τραυματίες και στους φυλακισμένους.

Όπως ανέφεραν ακτιβιστές οι οποίοι εδρεύουν στο Λίβανο, οι υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκας, την Κυριακή στη βορειοδυτική και στην κεντρική Συρία.

Από την πλευρά του το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι μια «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» έστησε ενέδρα σε ένα λεωφορείο στην κεντρική Συρία και σκότωσε 12 άτομα, ανάμεσά τους έξι στρατιώτες.

Η νέα αιματοχυσία σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Γιάκομπ Κέλενμπεργκερ είχε συνομιλίες με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ για ανθρωπιστικά θέματα, περιλαμβανομένης της φροντίδας σε ασθενείς και τραυματίες.

Σύμφωνα με το SANA, Ο αλ Μουάλεμ συζήτησε με τον Κέλενμπεργκερ τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Μουάλεμ δήλωσε ότι τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας είναι «έτοιμα να προσφέρουν τις απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες», σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο.

Στην διήμερη επίσκεψη του Κέλενμπεργκερ, η οποία αναμενόταν να συμπεριλάβει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ, τέθηκε παράλληλα το αίτημα της πρόσβασης της ΔΕΕΣ στους κρατούμενους στις συριακές φυλακές.

Αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον Μάρτιο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι σοροί ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση παραδόθηκαν στις οικογένειές τους με εμφανή τα σημάδια βασανιστηρίων.

Ανδρες των συριακών ένοπλων δυνάμεων ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους σε διάφορες τοποθεσίες την Κυριακή, περιλαμβανομένης της περιοχής Μπάμπα Αμρ στην κεντρική επαρχία Χομς, όπου ακτιβιστές ανέφεραν ότι εξαπολύθηκαν πυρά αδιακρίτως τα οποία τραυμάτισαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

Παράλληλα «εκατοντάδες» άνδρες της αστυνομίας και του στρατού αναζητούσαν την Κυριακή σπίτι-σπίτι, σύμφωνα με ακτιβιστές, το δικαστή Αντνάν Μπακούρ, που φέρεται να κρύβεται στην επαρχία Χάμα, πραγματοποιώντας εκατοντάδες συλλήψεις.

Ο δικαστής Μπακούρ, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είχε απαχθεί από ενόπλους την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι παραιτήθηκε διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν 72 φυλακισμένους διαδηλωτές και ακτιβιστές την παραμονή μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην Χάμα την 31η Ιουλίου. Σηεμίωσε επίσης στο βίντεο ότι άλλοι 420 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση και ετάφησαν μαζικά σε δημόσια πάρκα.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε την Κυριακή ότι η Δαμασκός καλωσόρισε την πρότασή του να επισκεφθεί τη χώρα και να παρουσιάσει μια αραβική πρόταση για τον τερματισμό των ταραχών. «Η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον αλ Αράμπι.

Οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου είχαν συμφωνήσει σε έκτακτη σύνοδό τους την 26η Αυγούστου να μεταβεί, σε μια «κατεπείγουσα αποστολή», ο αλ Αράμπι στην Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή