Καθαιρέθηκε ο επικεφαλής των κυανόκρανων της Ουρουγουάης στην Αϊτή

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 06:26
UPD:06:57
A- A A+

Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του τάγματος της Ουρουγουάης που ανήκει στην αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή, μετά από την ανάρτηση στο Διαδίκτυο ενός βίντεο που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση ενός νεαρού Αϊτινού από τέσσερις Ουρουγουανούς στρατιωτικούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας επισημαίνει ότι συγκλήθηκε «πειθαρχικό συμβούλιο» στην Αϊτή στο πλαίσιο της αποστολής σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή (MINUSTAH) και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιστροφή των πέντε στρατιωτικών που φέρονται αναμεμιγμένοι στο επεισόδιο.

Το υπουργείο δεν κατονόμασε τον επικεφαλής της αποστολής, ο οποίος ανήκει στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σέρχιο Μπίκε, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ουρουγουάη, ότι «θα επιβληθούν οι αυστηρότερες δυνατές ποινές» εάν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι από τη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Την Παρασκευή, ο Αϊτινός δικαστής Πολ Ταρτ είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα για το γεγονός, συλλέγονταν στοιχεία και καταθέσεις, ενώ εξεταζόταν το βίντεο που ελήφθη με κινητό τηλέφωνο σε στρατιωτική βάση στη νότια Αϊτή.

«Εάν οι πράξεις τους επαληθευτούν, οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη», ανέφερε ο Κίραν Ντουάιερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Αϊτή. «Τα Ηνωμένα Έθνη επιδεικνύουν μηδενική ανοχή έναντι των σεξουαλικών αδικημάτων. Παίρνουμε τις κατηγορίες αυτές πολύ σοβαρά», υπογράμμισε.

Ήδη στην Αϊτή ορισμένοι πολίτες απαιτούν την πλήρη αποχώρηση της μονάδας της Ουρουγουάης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή