Mε ελλείψεις βιβλίων το πρώτο «κουδούνι» στα σχολεία

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 13:01
UPD:18:37

Με σημαντική έλλειψη βιβλίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά. Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων εκτιμά ότι μέσα στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους το 70% των σχολικών τίτλων.

A- A A+

Με σημαντική έλλειψη βιβλίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά, καθώς το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν για τα μαθήματα φωτοτυπίες και DVD.

Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων εκτιμά ότι μέσα στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους το 70% των βιβλίων. Όπως αναφέρεται, τα υπόλοιπα που θα δοθούν αργότερα αποτελούν δευτερεύοντα τεύχη και δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα δημοτικά σχολεία απαιτούνται συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα, 9,5 εκατομμύρια στο γυμνάσιο, 5,5 εκατομμύρια στο λύκειο και 2 εκατομμύρια στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές.

Μέχρι τώρα, τα αποθέματα που υπάρχουν και οι αποστολές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια για το δημοτικό, 1,6 για το γυμνάσιο, 1,1 για το λύκειο και 0,8 για τα Επαγγελματικά. Περίπου 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν σταλεί και βρίσκονται στα σχολεία.

Όμως τα βιβλία δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα, καθώς οι δάσκαλοι και καθηγητές καταγγέλλουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως επισημαίνουν φέτος συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόνιμοι 546. Οι υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από τους 20.0000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που θα προσληφθούν.

«Μπλόκο» ΔΟΕ στην εκτύπωση φωτοτυπιών

«Υπάρχουν κέντρα διανομής βιβλίων που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει το δ.σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και θέτει επίσης το ζήτημα του κόστους των φωτοτυπιών και DVD.

«Και το "κερασάκι στην τούρτα" είναι ότι τα έξοδα της εκτύπωσης φωτοτυπιών και DVD θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες και υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές και οι γονείς. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη και απαράδεκτη», σημειώνει.

Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί:

1) Τα ΔΣ των συλλόγων να ενημερώσουν άμεσα τους συλλόγους διδασκόντων, να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς, και να προγραμματίσουν μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) και με τους συλλόγους γονέων, κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης και απόφασης αγώνα, ώστε να μπλοκάρουν τη διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι' αυτό το λόγο.

2) Τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ να απαιτούν την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.

3) Εκπαιδευτικούς και γονείς να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.

Συγγνώμη Διαμαντοπούλου σε μαθητές και γονείς

Πάντως, συγγνώμη σε μαθητές και γονείς για την έλλειψη βιβλίων ζήτησε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις», είπε η υπουργός. Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση. «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες», τόνισε.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η εικόνα με τα κενά εκπαιδευτικών θα είναι πολύ καλή, καθώς όπως είπε, 7.000 έχουν επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, ενώ προχωρούν και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

ΚΝΕ: Εκρηκτική η κατάσταση στα σχολεία

Για «εκρηκτική κατάσταση» στα σχολεία, λόγω των ελλείψεων σε βιβλία και των κενών θέσεων εκπαιδευτικών κάνει λόγο το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

«Σε μία εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Όπως προκλητικά ανακοινώνει το Υπουργείο οι μαθητές θα πάρουν τα βιβλία στα χέρια τους, μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν τυπωθεί 37 από τους 1200 τίτλους ενώ υπάρχουν 20 χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών», επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση.

«΄Πρώτα ο μαθητής΄ σημαίνει για την κυβέρνηση ο μαθητής που δεν θα έχει βιβλία, που θα στοιβάζεται σε τμήματα 30-35 ατόμων, που δεν θα έχει καθηγητές, που θα πληρώνει για την μετακίνηση του και τη θέρμανση του σχολείου, που θα βάζει η οικογένειά του πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα τον κατηγοριοποιεί ανάλογα με αυτή», υπογραμμίζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

Τονίζει επίσης ότι κανένας μαθητής, γονιός, εκπαιδευτικός δεν θα πρέπει «να συμβιβαστεί με αυτήν την άθλια κατάσταση» και να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση.

Αλ. Τσίπρας: Σχολείο χωρίς δασκάλους και βιβλία δεν μπορεί να υπάρξει

Δριμεία επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον Πρωθυπουργό να εξαιρέσει την εκπαίδευση από τη «μνημονιακή λαίλαπα».

Α. Τσίπρας: Nα μείνει έξω από τη μνημονιακή λαίλαπα η Παιδεία

Α. Τσίπρας: Nα μείνει έξω από τη μνημονιακή λαίλαπα η Παιδεία

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, καθώς όπως είπε, έχουμε χρόνια να δούμε το φαινόμενο να ξεκινάει η σχολική χρονιά και οι μαθητές να σπεύδουν σε φωτοτυπίες και σε παλιότερα βιβλία.

«Σχολείο δίχως χρηματοδότηση και στήριξη δεν μπορεί να είναι δημόσιο σχολείο. Σχολείο δίχως καθηγητές, δασκάλους και χωρίς βιβλία δεν μπορεί να είναι καν σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλόγισε παράλληλα ευθύνες στην υπουργό Παιδείας, κατηγορώντας τη ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα «κατάφερε να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο, να τα βάλει με τους καθηγητές και τους δασκάλους, να τα βάλει με σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα».

«Κάνουμε έκκληση, προς τον πρωθυπουργό, να αναλάβει τις ευθύνες του και να βγάλει έξω από τη μνημονιακή λαίλαπα της πολιτικής του τον πιο ευάλωτο τομέα, τον πιο ευαίσθητο τομέα, τον τομέα της παιδείας και να μην προχωρήσει σ’ αυτές τις καταστροφικές επιλογές», πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των δασκάλων είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει μαζί τους σκέψεις για το πώς θα οργανωθούν, όπως είπε, «μαζικοί, ενωτικοί, πανεκπαιδευτικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής».

Δημοκρατική Συμμαχία: Η έκφραση συγγνώμης δεν αρκεί

«Η σημερινή έκφραση συγγνώμης από την υπουργό Παιδείας, σχετικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων, δεν αρκεί», σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία με ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του κόμματος.

Ζήτησε επίσης να ονοματιστούν οι υπεύθυνοι, «για να τους μάθει ο Έλληνας φορολογούμενος και να απολυθούν». «Επιτέλους όλοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ιδίως έναντι των μαθητών μας», επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή