Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη ο Δ. Χριστόφιας

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 16:01
UPD:17:05
EPA/ANDREAS MANOLIS

A- A A+

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποποιήθηκε οποιαδήποτε πολιτική ή προσωπική ευθύνη για την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία εξερράγησαν στις 11 Ιουλίου, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς,με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων.

Ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι για την έκρηξη έχουν «σοβαρή ευθύνη» οι παραιτηθέντες υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.

«Πώς να έχω πολιτική ευθύνη, αφού δεν γνώριζα. Ουδείς μου μίλησε για την επικινδυνότητα του φορτίου. Δεν μπορεί οι χειρισμοί άλλων να βαρύνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω ευθύνη. Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι ασήκωτες. Υπήρξε ανεπάρκεια των αρμοδίων να διαπιστώσουν τους κινδύνους. Γιατί πρέπει εγώ να αναλάβω την ευθύνη;», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υπέδειξε στον κ. Χριστόφια ότι «δεν μπορεί ο άρχων της πολιτείας να είναι σαν ένας απατημένος σύζυγος, ούτε να λέει ότι έκανε καταμερισμό εργασίας και τα θαλάσσωσαν άλλοι» και έλαβε την απάντηση ότι υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι απ' όλους.

Στην αίθουσα όπου διεξάγονται οι ακροάσεις μαρτύρων στην ερευνητική επιτροπή, ήταν παρόντες συγγενείς των θυμάτων με φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Χριστόφια υπήρξε απόλυτη τάξη.

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου, όταν συγγενείς των θυμάτων του φώναξαν μεταξύ άλλων «μας κατέστρεψες», «περιμέναμε ένα mea culpa».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή