Λιβυκή αυτοκινητοπομπή στο Νίγηρα

«Κάπου στη Λιβύη» ο Καντάφι, λέει ο εκπρόσωπός του
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 06:04
UPD:08:36
A- A A+

Μεγάλη αυτοκινητοπομπή πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων από τη Λιβύη πέρασε στην πόλη Αγκαντέζ στο βόρειο Νίγηρα, όπως επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή της χώρας.

«Είδα μια ασυνήθιστη και εντυπωσιακή φάλαγγα, πολλών δεκάδων οχημάτων να μπαίνει στο Αγκαντέζ προερχόμενη από το Αρλίτ, μια πόλη κοντά στα αλγερινά σύνορα, και να κατευθύνεται προς τη Νιαμέι», ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν έντονες φήμες περί παρουσίας του Καντάφι ή ενός από τους γιους του στην αυτοκινητοπομπή».

Επίσης, δημοσιογράφος ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού στο Αγκαντέζ δήλωσε πως είδε αυτοκινητοπομπή με δεκάδες οχήματα να διασχίζει την πόλη με κατεύθυνση την πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι.

Την πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα και το Reuters. Στρατιωτικές πηγές από τη Γαλλία και το Νίγηρα δήλωσαν στο πρακτορείο ότι μπορεί να πρόκειται για μια δραματική προσπάθεια του Μουάμαρ Καντάφι να βρει καταφύγιο σ΄ ένα φιλικό αφρικανικό κράτος έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters, sτην αυτοκινητοπομπή, η οποία αποτελείται από 200 ως 250 οχήματα, παρασχέθηκε συνοδεία από το στρατό του Νίγηρα, και ενδέχεται, σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Καντάφι να ενωθεί μ΄ αυτή καθ΄ οδόν προς την Μπουρκίνα Φάσο, η οποία του έχει προσφέρει άσυλο.

Ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ενωθεί με την αυτοκινητοπομπή, πρόσθεσε η γαλλική πηγή.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Γαλλία μπορεί να έχει μεσολαβήσει για να υπάρξει μια διευθέτηση ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι.

Ωστόσο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Αγκαντέζ του βόρειου Νίγηρα ούτε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε προσφορά στον Καντάφι, ο οποίος καταζητείται μαζί με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του πρώην Λίβυου ηγέτη, Μούσα Ιμπραχίμ, δήλωσε στο συριακό τηλεοπτικό σταθμό Arrai ότι ο Καντάφι είναι υγιής, με απόλυτη διαύγεια και σε καλή διάθεση, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται κάπου στη Λιβύη.

«Είμαστε ακόμη ισχυροί», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως οι γιοι του ανατραπέντος Λίβυου ηγέτη, τους οποίους δεν κατονόμασε, «έχουν αναλάβει το ρόλο τους στην άμυνα και τη θυσία» για τη χώρα τους.

Ο Μούσα Ιμπραήμ βρίσκεται, σύμφωνα με τις νέες λιβυκές αρχές, στην όαση Μπάνι Ουάλιντ, που είναι περικυκλωμένη από τις αντικανταφικές δυνάμεις.

Οι εξεγερμένοι θα μπουν στην Μπάνι Ουαλίντ μετά από συμφωνία

Λίβυοι αντάρτες σχεδιάζουν να μπουν σήμερα στην Μπάνι Ουαλίντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Καντάφι, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με αντιπροσώπους από την πόλη για να αποφευχθούν οι μάχες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Η Μπάνι Ουαλίντ είχε αρνηθεί να παραδοθεί στους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ένα νέο γύρο μαχών με δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή