Χάγη: Ένοχος ο πρώην επιτελάρχης της Γιουγκοσλαβίας Πέρισιτς

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 13:54

Ο 67χρονος Πέρισιτς κρίθηκε μεταξύ άλλων ένοχος στις κατηγορίες ότι εξασφάλιζε οικονομική και άλλη υποστήριξη τα σερβικά στρατεύματα στη Βοσνία και στην Κροατία.

A- A A+

Ένοχο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία και την Κροατία την δεκαετία του 1990 έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον πρώην επιτελάρχη του γιουγκοσλαβικού στρατού Μομτσίλο Πέρισιτς, καταδικάζοντάς τον σε ποινή κάθειρξης 27 ετών.

Ο 67χρονος Πέρισιτς κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες ότι εξασφάλιζε οικονομική και άλλη υποστήριξη τα σερβικά στρατεύματα στη Βοσνία και στην Κροατία και ότι τούς βοήθησε να σχεδιάσουν και να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων της σφαγής 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρενίτσα, της πολιορκίας του Σεράγεβο επί 42 μήνες, επιθέσεων στο Ζάγκρεμπ και άλλους στόχους στην Κροατία.

Ο άλλοτε επικεφαλής του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων - επί των ημερών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - είχε δηλώσει αθώος.

«Για τα εγκλήματα αυτά, το δικαστήριο σας καταδικάζει, κατά πλειοψηφία, σε ποινή κάθειρξης 27 ετών», ανέφερε Νοτιοαφρικανός δικαστής Μπακόνε Μολότο.

REUTERS

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στο Βελιγράδι παρείχε στήριξη στα σερβικά στρατεύματα στη Βοσνία και την Κροατία. Στη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Πέρισιτς είχε δημιουργήσει δύο κέντρα για την παροχή οικονομικής, οργανωτική και υλικής βοήθειας.

Ο Πέρισιτς είχε συγκρουστεί με τον Μιλόσεβιτς το 1998 λόγω των εξελίξεων στο Κόσοβο κι εντάχθηκε στην αντιπολίτευση η οποία τον ανέτρεψε το 2000. Για ένα μικρό διάστημα είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το 2002 είχε συλληφθεί ενώ παρέδιδε στρατιωτικά έγγραφα και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Όμως δεν προσήχθη σε δίκη εντός της χώρας και αντ’ αυτού εκδόθηκε στη Χάγη, όπου το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε την δίωξή του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 2005.

Ο Πέρισιτς είναι ο τρίτος κατά σειρά πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας που καταδικάζεται από το ΔΠΔ. Οι επίσης κατέχοντες το αξίωμα Ντράγκολιουμπ Όιντανιτς και Νεμπόισα Πάβκοβιτς καταδικάστηκαν το 2009 σε 15 και 22 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

Κροατικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Πέρισιτς ερήμην για τον βομβαρδισμό στο Ζαντάρ, μια πόλη στην Αδριατική, στην διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της Κροατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή