«Τα συστηματικά βασανιστήρια συνεχίζονται στην Τουρκία»

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 17:18
A- A A+

Τα συστηματικά βασανιστήρια συνεχίζονται στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε την έκθεση της στον Επίτροπο, αρμόδιο για την διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, καθώς και στις αντιπροσωπείες όλων των κρατών μελών και κάλεσε την Ε.Ε. να ερευνήσει σε βάθος εν όψει της διεύρυνσης το κατά πόσο οι πρόσφατες μεταρυθμίσεις στην Τουρκία, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν και καθημερινή πρακτική.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία περιλαμβάνει στην έκθεση της περιλήψεις από υποθέσεις, που αφορούν τα βασανιστήρια που υπέστησαν περισσότερα από 60 άτομα στην Τουρκία το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2002.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην Τουρκία έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά το μέγιστο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο κάποιος συλληφθείς μπορεί να μείνει προφυλακισμένος και χωρίς επικοινωνία με τους οικείους του.

Παράλληλα όμως, υπογραμίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό αφού τα βασανιστήρια αποτελούν ακόμα συνηθισμένη πρακτική και κυρίως κατά το πρώτο 24ωρο της κράτησης.

Επιπλέον στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνεται λίστα με τις μεθόδους βασανιστηρίων στην Τουρκία, όπως τα ηλεκτροσόκ, το κρέμασμα από τα χέρια και η σεξουαλική κακοποίηση, ενώ τονίζεται ότι το έτος 2002 έχει παρατηρηθεί ανάπτυξη των μεθόδων βασανισμού που δεν αφήνουν σημάδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή