Σε «θερμό» κλίμα ανοίγει η αυλαία της ΔΕΘ

Γ. Παπανδρέου: Επιμένουμε στο δρόμο της αλλαγής
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 18:51
UPD:10/09/2011 11:02

A- A A+

Στους ρυθμούς της 76ης ΔΕΘ κινείται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται ήδη σε κλοιό περισσότερων από 5.500 αστυνομικών εν όψει των κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν εργαζόμενοι και συνδικάτα.

Ο χορός των διαδηλώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως, που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο, ξεκίνησε το απόγευμα με ένστολη πορεία αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ενώ μουσική συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο διοργάνωσαν το βράδυ οι «Αγανακτισμένοι».

Στο πανελλαδικό κάλεσμα των ένστολων -αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών- ανταποκρίθηκαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Το ραντεβού τους δόθηκε στις 5.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, όπου στήθηκε η κεντρική εξέδρα της κινητοποίησης.

Από το βήμα της εξέδρας μίλησαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Ενώσεών τους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις μισθολογικές περικοπές που υφίστανται, αλλά και για τη συνεχή περιστολή των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών τους, που όπως ισχυρίστηκαν, οδηγεί τα Σώματα Ασφαλείας στην εξαθλίωση. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, βουλευτές Θεσσαλονίκης αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι, η πλειονότητα των οποίων «κατέλαβε» το οδόστρωμα επί της οδού Εγνατίας διακόπτοντας στο σημείο αυτό για πάνω από δύο ώρες την κυκλοφορία των οχημάτων που διεξάγονταν από παρακαμπτηρίους, συγκρότησαν πορεία και κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Η ένστολη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά με την επίδοση ψηφίσματος από αντιπροσωπεία των Πανελλαδικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας προς το γενικό γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου.

Το Σάββατο οι «Αγανακτισμένοι» προτίθενται να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, με τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) για να πορευθούν ακολούθως προς το Βελλίδειο.

Μισή ώρα αργότερα, στις 15.30, ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 18.00 προγραμματίζουν πεζή πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Στις 18.00 συγκεντρώσεις στο άγαλμα του Βενιζέλου διοργανώνουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ και μισή ώρα αργότερα το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συγκέντρωση στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσουν φοιτητές ενώ στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν ομάδες αντεξουσιαστών. Συγκεκριμένα το Σάββατο στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλαδική πορεία φοιτητών από τα υπό κατάληψη πανεπιστήμια της χώρας. Η πορεία των φοιτητών θα ενωθεί με την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα και στη συνέχεια με τους «Αγανακτισμένους» στο Λευκό Πύργο.

Για την τήρηση των μέτρων τάξης έχει επιστρατευθεί μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη από κάθε άλλη χρονιά, ενώ στα μέσα της ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των χώρων γύρω από τη ΔΕΘ συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο ειδικός φράχτης που χρησιμοποιήθηκε κατά τις τελευταίες διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού «Αίαντας».

Γ. Παπανδρέου: Επιμένουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε κύκλο επαφών με φορείς της πόλης. Τα ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στην αυριανή καθιερωμένη ομιλία του στις 8.00 μ.μ. στο Συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή στις 13.00.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την επιμονή της κυβέρνησης στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, ένα δρόμο που όπως είπε, «δημιουργεί σταθερότητα και ανοίγει προοπτικές».

WWW.PRIMEMINISTER.GR
«Eπιμένουμε στον δρόμο της αλλαγής»

Γ. Παπανδρέου: Eπιμένουμε στον δρόμο της αλλαγής

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα τα καταφέρει, αφού, όπως είπε, «έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές». Αναγνώρισε παράλληλα ότι η χώρα διέρχεται «μια βαθιά ύφεση, με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», όπως αυτό της ανεργίας.

«Είναι, ακριβώς, αυτό το μεταβατικό στάδιο που περνάμε, ένα δύσκολο στάδιο, μετά από μια οικονομία, μια ανάπτυξη που βασίστηκε σε πήλινα πόδια, μια οικονομία εξαρτημένη, πελατειακή, όχι παραγωγική, παρασιτική», σημείωσε και για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή: να αλλάξουμε».

«Υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο ένας δρόμος είναι των μεγάλων αλλαγών για μια παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα. Ο άλλος δρόμος είναι ο δήθεν εύκολος, που δεν βλέπει τα προβλήματα κατάματα, αλλά τελικά είναι ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε τέλος «πολύ παραγωγική» τη συζήτηση που είχε με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, αναδείχθηκαν «οι πολλές δυνατότητες που έχει αυτή η προικισμένη περιοχή για την βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη βιομηχανία, με ένα παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό που έχει μεγάλη παράδοση».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοϊδης, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης, Η. Μόσιαλος και οι υφυπουργοί Φ. Γεννηματά, Γ. Νικητιάδης, Γ. Κουτσούκος.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη. Κατά την άφιξη του στο δημαρχείο σημειώθηκε ένταση από δημοτικούς υπαλλήλους και μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο.

ΛΑΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου ανεβαίνει για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι ανεβαίνει για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός στην ΔΕΘ», σχολίασε με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός «θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήσει πίσω του μια καλή εικόνα». «Αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν δίνουν το δικαίωμα σε όλους εμάς να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει βρει το δρόμο του. Έστω και τώρα, εις το “τελευτάν” του πρωθυπουργικού του βίου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά», συμπλήρωσε.

Δημοκρατική Αριστερά: Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο

Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της κυβέρνησης, που, όπως τονίζει, «οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο», επισήμανε από την πλευρά της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει. Το αποδεικνύουν η ύφεση, η φτώχεια, η ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά. Πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές με στόχο την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη», σημειώνει η παράταξη.

Εκφυλισμό της ΔΕΘ καταγγέλλει η Δημοκρατική Συμμαχία

«Η ΔΕΘ έτσι όπως την αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, εκφυλίζεται σε ένα δαπανηρό κρατικοδίαιτο σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης για εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δεν τηρούνται ποτέ», παρατήρησε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Τόνισε επίσης ότι με τη σημερινή της μορφή η διοργάνωση υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και απειλεί την ίδια την πόλη που την φιλοξενεί. «Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα, να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη φιέστα», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή