Νετανιάχου: Θα διαφυλάξουμε την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011 22:04
UPD:22:52
REUTERS/GALI TIBBON

A- A A+

H Αίγυπτος και το Ισραήλ θα διαφυλάξουν τη διμερή ειρηνευτική συμφωνία (του 1979), δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι η πρεσβεία στο Κάιρο θα επαναλειτουργήσει όταν εκπληρωθούν οι απαραίτητοι όροι για την ασφάλεια της.

Το Ισραήλ ευχαρίστησε δημόσια ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για τον «αποφασιστικό» ρόλο του, ώστε να αδειάσει από διαδηλωτές η ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, τονίζοντας ότι η επιρροή που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Αίγυπτο έφερε αποτελέσματα.

«Με διαβεβαίωσε (ο πρόεδρος Ομπάμα), ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά και το εξεπλήρωσε», αποκάλυψε ο Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου Ουσάμα Χεϊκάλ δεσμεύθηκε ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι διαπιστωθεί από τις αρχές ασφάλειας ότι πράγματι συμμετείχαν στη βίαια επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ τη νύκτα της Παρασκευής.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, η οποία και δεν αποδέχθηκε την υποβολή παραίτησης εκ μέρους του πρωθυπουργού της Αιγύπτου, Εσάμ Σαράφ, σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των γεγονότων από τις κρατικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού μετά τις αναταραχές στους δρόμους του Καΐρου, που ακολούθησαν την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.049 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα ενώ άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στους δρόμους, καθώς οι διαδηλωτές τους πετούσαν μολότοφ και πέτρες.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξέφρασε την απόλυτη δέσμευσή της για προστασία των διπλωματικών αποστολών στο έδαφός της, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία περί έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει σε όλη την έκτασή της, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Πληροφοριών, Ουσάμα Χεϊκάλ, μετά από σύσκεψη αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Οπως τόνισε ο Χεϊκάλ, «εφεξής, προκειμένου να διαφυλαχθεί η κρατική ασφάλεια, θα γίνει χρήση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας» καθώς και «άλλων αναγκαίων μέτρων».

«Η συμπεριφορά κάποιων απειλεί το αιγυπτιακό κράτος, συνολικά», υπογράμμισε ο ίδιος, σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη βίαιη επίθεση την νύκτα της Παρασκευής με στόχο την ισραηλινή πρεσβεία.

Στη διάρκεια της νύχτας, Αιγύπτιοι εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, πετώντας δεκάδες έγγραφα και την σημαία της χώρας από τα παράθυρα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ, η οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψαν τη χώρα.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από την Ιερουσαλήμ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές που μπήκαν στο κτήριο έφθασαν ως το χώρο της εισόδου αλλά δεν εισήλθαν στους κύριους χώρους της διπλωματικής αποστολής.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης είπε ότι τα έγγραφα που πετάχτηκαν στον δρόμο ήταν «φυλλάδια και φόρμες που βρίσκονταν στον προθάλαμο».

«Η ίδια η πρεσβεία δεν έχει παραβιαστεί», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Ωστόσο, πολλά από τα έγγραφα που είδαν αυτόπτες είχαν εμφανείς διπλωματικές σφραγίδες του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ένας από τους διαδηλωτές υπέστειλε την σημαία του Ισραήλ που κυμάτιζε στο κτήριο, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όταν χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουας ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια εκατοντάδες κατευθύνθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία και κάποιοι από αυτούς εισέβαλαν στο κτήριο.

Πέντε Αιγύπτιοι αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην διάρκεια καταδίωξης παλαιστίνιων μαχητών κατά μήκος των συνόρων. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και τη χειρότερη κρίση μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ειρήνης το 1979.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή