Μετ΄εμποδίων η νέα σχολική χρονιά

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 06:03
UPD:17:40

Στη σκιά των σημαντικών ελλείψεων βιβλίων, οι οποίες θα καλυφθούν με dvd και φωτοτυπίες, ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς.

A- A A+

Η φετινή είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους, αναγνώρισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, στη δήλωσή της για το νέο σχολικό έτος που ξεκίνησε σήμερα για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 180.000 εκπαιδευτικούς.

Kατά το σημερινό αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Α' δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει αντιμετωπίσει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι βρίσκονται στη θέση τους, ενώ για το πρόβλημα με τα βιβλία ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με το ψηφιακό σχολείο και τη συνεργασία εκπαιδευτικών γονέων και φορέων.

«Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά, στους δασκάλους και τους καθηγητές σε όλη την Ελλάδα. Είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους. Πάνω από όλα, όμως, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα παιδιά μας, το χαμόγελό τους και η αισιοδοξία. Σήμερα είναι σημαντικό ότι οι εκπαιδευτικοί –δάσκαλοι και καθηγητές- είναι στις τάξεις τους», σημείωσε η υπουργός.

Η Α. Διαμαντοπούλου για την νέα σχολική χρονιά

Η Α. Διαμαντοπούλου για την νέα σχολική χρονιά

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία παρέστη στον αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας. «Πράγματι, παιδιά, τα βιβλία άργησαν φέτος. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να βρούμε πού ήταν το πρόβλημα και να το διορθώσουμε», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι με ομαδική δουλειά «θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα».

Την Κυριακή, απαντώντας σε δημόσια δήλωση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Αγγελάρα για το θέμα των βιβλίων, τόνισε πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2053585 .

Σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα βιβλία, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει την αποστολή dvd, τα οποία περιέχουν την ύλη των σχολικών βιβλίων, ενώ τις πρώτες ημέρες θα δοθούν και φωτοτυπίες.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσε εντολή και ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δηλαδή δύο ανά κάθε μαθητή της γ΄τάξης του Γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες, πέντε μαθημάτων το κάθε τεύχος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι πρώτες αποστολές από τα αποθέματα που υπήρχαν έγιναν προς τη νησιωτική Ελλάδα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου και η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήμερα μέχρι και το 85%. Ήδη άρχισαν και οι νέες παραλαβές και η προώθηση τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

Ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει πως «είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα σε κάθε τάξη τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς». Τονίζει πάντως ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη, έγκαιρη δράση των διευθυντών εκπαίδευσης, των διευθυντών των σχολείων και βέβαια χάρη στην εμπειρία και την υπευθυνότητα του δασκάλου της κάθε τάξης, του καθηγητή κάθε τμήματος.

Στις οδηγίες του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκτός από το dvd που θα δοθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου σε όλους τους μαθητές και τις φωτοτυπίες, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των περισσευμάτων των βιβλίων και του διδακτικού υλικού των προηγουμένων ετών και η επιστροφή των παλαιοτέρων βιβλίων, από τους μαθητές.

Συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται μέσα από μία σχολική καμπάνια να προσκομίσουν τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς για να υποστηρίξουν τους συμμαθητές των άλλων τάξεων.

ΝΔ: Απαράδεκτη μεθόδευση από την υπουργό Παιδείας

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από αντίξοες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πρωτοφανής ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας και του εποπτευόμενου Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) έχει ως αποτέλεσμα να αρχίζουν για πρώτη φορά τα μαθήματα χωρίς να έχουν οι μαθητές τα σχολικά βιβλία», παρατήρησε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ίδια την υπουργό Παιδείας.

Αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την πρωτοφανή αυτή καθυστέρηση και να προχωρήσει στην αναζήτηση των υπαιτίων ανάμεσα στους υφισταμένους της, επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μεθόδευση αυτή είναι απαράδεκτη και δείχνει τη νοοτροπία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει ο βουλευτής Αχαΐας.

Ο φετινός αγιασμός συνοδεύτηκε από προσευχές και παρακλήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μήπως και μπει ένα τέλος στα πολλά προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε η σχολική χρονιά, σημείωσε με τη σειρά του ο τομεάρχης Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και καταλόγισε προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού στην ηγεσία του υπουργείου.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος για την νέα σχολική χρονιά

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος για την νέα σχολική χρονιά

Κκάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποφάσισαν οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, με συνοπτικές διαδικασίες, είτε το θέλουν, είτε όχι, να γνωρίσουν τη διδακτική τους ύλη μέσα από DVD και σημειώσεις, και όλα αυτά γιατί απλά υποτίμησαν τις καλοπροαίρετες ενστάσεις μας, ότι ζητήματα, όπως αποσπάσεις, μεταθέσεις, διαχείριση προσωπικού και εκτύπωση βιβλίων, πρέπει να δρομολογούνται με το τέλος της προηγούμενης και όχι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν ειδικά με το θέμα των βιβλίων. Αλλά η ζημία έγινε. Ας μην λησμονούμε ότι σχολείο χωρίς βιβλία, είναι δωμάτιο χωρίς παράθυρο», κατέληξε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

Αλέκα Παπαρήγα: Δεν είναι μπόρα, έρχονται χειρότερα

«Καμία συμφιλίωση με τη σημερινή κατάσταση, δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Έρχονται πολύ χειρότερα, επομένως: Απειθαρχία, αντεπίθεση, διεκδίκηση συνολικών αλλαγών», σχολίασε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από το 3ο δημοτικό σχολείο Καισαριανής. «Οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί», πρόσθεσε, «οφείλουμε όλοι να εμποδίσουμε να περάσουν πολλά από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση» και εκτίμησε: «Αρκετά από αυτά είναι δυνατόν να τα παρεμποδίσουμε».

Η Α. Παπαρήγα για την νέα σχολική χρονιά

Η Α. Παπαρήγα για την νέα σχολική χρονιά

ΛΑΟΣ: Σε χαμηλό βαρομετρικό η Παιδεία

«Αν θέλεις να δεις πως πορεύεται μια χώρα, ψάξε την κατάσταση στην Παιδεία της. Η Παιδεία σήμερα στην Ελλάδα κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό βαρομετρικό», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Αλέξης Τσίπρας: Η κ. Διαμαντοπούλου έπρεπε να είχε παραιτηθεί

«Η κ. Διαμαντοπούλου αν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία μπροστά σ΄ αυτό το μπάχαλο με τα βιβλία, θα έπρεπε ήδη να έχει υποβάλει την παραίτησή της. Αλλά πού να βρεθεί η ευθιξία μπροστά στον κυνισμό και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες για εξουσία; Ακόμα κι αν αυτή η εξουσία εδράζεται πάνω σε κοινωνικά ερείπια», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη (Ελαιώνες Πυλαίας) και πρόσθεσε για τα προβλήματα με τα οποία αρχίζει η σχολική χρονιά:

Ο Α. Τσίπρας για την νέα σχολική χρονιά

Ο Α. Τσίπρας για την νέα σχολική χρονιά

«Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου έχει καταφέρει να γκρεμίσει, να ισοπεδώσει μέσα σε δυο χρόνια όσα με αγώνες και θυσίες έχουμε κερδίσει στο χώρο της εκπαίδευσης. Μας γυρίζουν πίσω πάρα πολλές δεκαετίες, στα χρόνια τα μεταπολεμικά, όπου οι μαθητές δεν είχαν βιβλία και έπαιρναν σημειώσεις, όπου τα σχολειά μας δεν είχαν δασκάλους και καθηγητές, όπου στοιβάζονταν πάνω από 30 ανά σχολική τάξη».

ΔΗΣΥ: Ανικανότητα του Υπ. Παιδείας

«Είναι ντροπή, είναι κρίμα που η ελληνική γραφειοκρατία, η αδυναμία και η ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας, για άλλη μία φορά μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Εύχομαι να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν, το χρωστάμε σε αυτά τα παιδιά τα οποία ούτως ή άλλως ξεκινάνε τη ζωή τους με πολλές δυσκολίες», ανέφερε η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε το 100ο δημοτικό σχολείο στο Ν. Κόσμο.

Η Ντ. Μπακογιάννη για την νέα σχολική χρονιά

Η Ντ. Μπακογιάννη για την νέα σχολική χρονιά

Γ. Καμίνης: Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας

«Αυτή τη δύσκολη χρονιά, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η μόνη γενιά που δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τα όσα περνάμε, να έχει το σχολικό περιβάλλον που της αξίζει. Αλλωστε η κρίση γεννά ευκαιρίες, αναδεικνύει τους καλούς και ενώνει όλους μπροστά στις δυσκολίες», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κατά την τελετή του αγιασμού στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ανδρέας Κάλβος) στο Θησείο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή