ΟΗΕ: 2.600 οι νεκροί στη Συρία από το Μάρτιο

Για 1.400 νεκρούς κάνει λόγο η συριακή κυβέρνηση
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 14:18
REUTERS

A- A A+

Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από το Μάρτιο που ξέσπασαν οι αναταραχές, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, κατά την έναρξη της 18ης συνόδου του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 23 Αυγούστου, η Πιλάι είχε αναφέρει ότι οι νεκροί στη Συρία ήταν 2.200.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την υπερβολική χρήση βίας χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό κατά των διαδηλωτών».

Στη διάρκεια της συνόδου, υιοθετήθηκε πρόταση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των τεσσάρων αραβικών χωρών του Συμβουλίου-Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ και Κουβέιτ- με την οποία ζητείται «η επείγουσα αποστολή ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε από τη Μόσχα ότι 700 πολίτες και 700 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στη Συρία από το Μάρτιο.

Η Μπουτέινα Σαάμπαν, η οποία επισκέπτεται τη ρωσική πρωτεύουσα, κάλεσε τη Δύση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και να ενθαρρύνει τον πολιτικό διάλογο αντί να ζητεί κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος.

«Θέλω να ευχαριστήσω το κράτος και το λαό της Ρωσίας για την υποστήριξη των προσδοκιών της Ρωσίας για ειρηνική λύση», τόνισε η Σαάμπαν ύστερα από συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στις χώρες της «Αραβικής Ανοιξης», Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

«Θα θέλαμε η Δύση να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της Ρωσίας αντί να υποστηρίζει ενέργειες που κλιμακώνουν τη βία», τόνισε η σύμβουλος του Ασαντ.

«Δεν θέλουμε το λιβυκό σενάριο να επαναληφθεί στη Συρία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαργκέλοφ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), ο οποίος ανακοίνωσε την επίσκεψη αντιπροσωπείας Ρώσων βουλευτών σύντομα στη Συρία.

«Θα συναντηθούμε με αντιπροσώπους διαφόρων πολιτικών δυνάμεων και θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ειρηνική διεξαγωγή του ενδοσυριακού διαλόγου», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών Ιλίας Ουμαχάνοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή